bez masapolévky a dušeniny

Dýňová zeleninová polévka

zveřejněno uživatelem Zdena 2 března, 2017 0 komentářů

Výborná zahřívací hustá zimní polévka. Dýni i zeleninu si nejdříve upečete v troubě, aby pěkně voněla, a pak už je to hračka. S polévkou není žádná práce a perfektně se zvládne i při větším vaření, protože zatímco se vše peče, vy se můžete věnovat ostatnímu jídlu. Dýňová zeleninová polévka není žádná věda a pochutnáte si maximálně.

Potřebujete:

  •  1 dýni hokkaido
  •  2 střední mrkve
  •  1 petržel
  •  1 – 2 červené či žluté papriky, pokud máte, není to ale nutné
  •  1 střední cibuli
  •  4 větší stroužky česneku
  •  tymián, rozmarýn, čerstvý nebo sušený, stačí trochu
  •  1 ČL semínek fenyklu
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  1 ½ litru vývaru nebo vody. Můžete použít vývar v kostce, ale pokud můžete, tak sáhněte po bio kvalitě. Na toto množství dejte ale jen jednu kostku pro lepší chuť, zelenina i dýně už budou osolené, tak aby soli nebylo příliš, můžete pak podle potřeby trochu dosolit
  •  chléb na topinku
  •  podle chuti trochu strouhaného čedaru, zakysanou smetanu, dýňový olej či semínka na servírování

Rozehřejte troubu na 180 °C.

dýňová zeleninová polévka

Zeleninu a dýni pokrájejte a dejte na plech. Cibuli nakrájejte na osminy, na lodičky. Česnek nechejte tak, jak je, stroužky na plech přidejte nevyloupané. Vše posolte, opepřete, posypte kořením a bylinkami, pokapejte olejem, proházejte a dejte péct na 30 – 45 minut, až bude zelenina opečená.

dýňová zeleninová polévka

Pak vyloupejte česneky a se vším ostatním přendejte do hrnce, zalijte horkým vývarem a krátce povařte. Stačí tak 5 minut. Potom nechejte polévku chvíli zchladnout a rozmixujte ji, jak jste zvyklí.

dýňová zeleninová polévka

Podávejte s topinkou opečenou nasucho nebo pánev jen mašlovačkou přetáhněte ghí, topinka bude úžasně vonět a nebude mastná. Podávejte, jak máte rádi, se zakysanou smetanou, sýrem, pokapané dýňovým olejem a můžete posypat i semínky.

dýňová zeleninová polévka

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..