inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Hruškový karamelový koláč s vlašskými ořechy

zveřejněno uživatelem Zdena 6 listopadu, 2017 0 komentářů

Luxusní podzimní lahůdka. Už pěkně dlouho mám v mezi recepty, co jsem si kdysi tiskla z internetu, připravený švýcarský ořechový koláč, který je tomuhle receptu dost podobný a ke kterému jsem se ale stále ještě nedokopala. Určitě na něj jednou dojde, protože je to vážně dekadentní lahůdka. Vzhledem k tomu, že jsem měla na míse připravené hrušky, které volaly po snědení, bylo jasno hned, jak jsem při courání Pinterestem zahlédla obrázek hruškového koláče s vlašskými ořechy. Ideální kombinace. A slaný karamel k tomu a hruškový karamelový koláč s vlašskými ořechy byl v troubě. Je to v tom nejlepším slova smyslu kavárenský kousek, který si dáte k dobrému kafi s výhledem na podzimní plískanice. Rozhodně doporučuji jej před podáváním přihřát buď krátce v troubě, nebo opatrně na malý výkon v mikrovlnce. Teplý je mnohem lepší, všechny jeho chutě daleko lépe vyniknou.

Potřebujete:

  •  100 g másla
  •  100 g cukru
  •  1 vejce
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  250 g hladké mouky
  •  ½ ČL soli
  •  slaný karamel z 1 hrnku cukru (dala jsem hnědý cukr Demerara), 100 g másla a 125 ml šlehačky, asi 1 ČL fleur de sel nebo z mlýnku čerstvě mleté hrubé soli. Tu dávám podle chuti, někdy trochu více než lžičku
  •  3 – 4 větší hrušky
  •  asi 3 hrsti vlašských ořechů jen tak v ruce nalámaných

Z másla nakrájeného na kostičky, cukru, soli, mouky a vanilkového extraktu v robotu nebo rychle v ruce vypracujte křehké těsto. Moc dlouho jej nemačkejte, zabalte do fólie a dejte aspoň na 30 minut do lednice.

Hrušky, pokud nemají moc tlustou slupku, neloupejte, jen vykrájejte jádřince a nakrájejte na malé lodičky.

V kastrolku si na malém plameni opatrně nechejte karamelizovat cukr. Opravdu si hlídejte, ať je oheň mírný, jinak se vám začne karamel připalovat. Pokud nevydržíte a cukr, který se začal roztékat u dna, zamícháte, naděláte si v hrnci hrudky, jak se cukr ochladí. Všechno pak bude trvat déle. Vím, o čem mluvím, mám s tím sama bohaté zkušenosti. Ale i tak se vám karamel udělá. Pak do něj po částech rozpusťte máslo a nakonec vmíchejte smetanu (ke šlehání). To už máte krásně hladkou karamelovou omáčku, které chybí k dokonalosti jen sůl.

Rozehřejte troubu na 180 °C.

Vyndejte těsto z trouby a ze 2/3 vyválejte mezi 2 foliemi placku na průměr kulaté pečící formy (kolem 30 cm). Dejte těsto na dno formy, okraje stačí zvednout docela málo, tak 1,5 – 2 cm. Vidličkou propíchejte dno.

Naložte do formy hrušky a bohatě pokapejte karamelem.

Dělala jsem to od oka, tak asi 6 PL. Potom podrobte hrušky vydatně ořechy a zase zakapejte karamelem.

Ze zbylého těsta si vyválejte placku a můžete si vykrájet nějaké tvary na ozdobení koláče. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40 – 45 minut.

Po upečení musíte koláč nechat zchladnout, ne úplně vystydnout, ale z trouby bude jednak moc horký na jídlo a jednak se bude rozpadat. To je u podobných koláčů vždy stejné. I tak počítejte s tím, že první dílek, který budete z formy dolovat, bude mít trošku pocuchanou fazónu. Lépe to půjde, když budete péct v otvírací dortové formě. Podávejte s ušlehanou šlehačkou polité zbylým karamelem. Pokud si chcete pořádně zahřešit, přidejte kopeček vanilkové nebo ořechové zmrzliny.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..