hlavní jídlainspirace ze světas masem

Švédské masové koule

zveřejněno uživatelem Zdena 3 listopadu, 2016 0 komentářů

Kdo by je neměl rád. Je to jídlo, které je všeobecně velmi oblíbené. Sama jsem je dělala mnohokrát, pokaždé s úspěchem a všichni si vždycky pochutnali. Teď jsem ale potřebovala připravit jídlo pro 9 lidí a zároveň jsem nechtěla strávit návštěvu našich drahých přátel v kuchyni, chtěla jsem čas trávit s nimi. Přemýšlela jsem tedy, co si připravím. Protože jsem vařila i pro děti, tak jsem se rozhodla, že udělám švédské masové koule, dětem většinou moc chutnají. A protože den předem jsem měla ještě mnoho jiných věcí na přípravu, rozhodla jsem se, že koule udělám v týdnu, hotové jídlo na 2 dny zmrazím a pak už vše jen ohřeju. Takže pro mě to byl trochu cateringový experiment, který se, myslím, vydařil.

Měla jsem trochu strach, aby jídla bylo dost, tak jsem řešila, z jakého množství masa koule dělat. Nakonec jsem koupila v Globusu 1 ½  kila mletého masa, napůl vepřové s hovězím. Množství jsem odhadla dobře. Ještě nám trošku zbylo, takže si starší syn mohl odvézt porci na koleje.

Potřebujete (pro 8 – 10 lidí):

  •  1 ½ kg mletého masa, namíchat hovězí a vepřové
  •  1 ½ hrsti strouhanky
  •  1 vejce
  •  100 – 150 ml mléka
  •  2 ČL dijonské hořčice
  •  hrst sekané petrželky
  • sůl, pepř – tady neumím přesně říct, kolik soli jsem dala ve výsledku, maso jsem osolila asi půl ČL soli a pak podle chuti (trošku jsem ochutnala) případně trochu přidala.

Na omáčku z výpeku:

  •  30 – 50 g másla
  •  3 PL hladké mouky
  •  500 – 750 ml vody nebo vývaru
  •  2 šlehačky (máme toho hodně, takže se nelekejte)

Vlastní postup je velmi jednoduchý. Vše na koule nechejte v robotu pořádně promíchat. Nechejte jej chvíli míchat na větší obrátky, ať se směs pořádně propojí. Potom z masa dělejte koule. Tentokrát jsem dělala opravdu koule, žádné kuličky. Měly tak 5 cm v průměru a na plech se mi jich akorát krásně vešlo 30 z celé dávky masa.

švédské masové koule

Troubu rozehřejte na 180 °C. Nalijte na plech tak maximálně do půl cm vody a dejte péct koule na 45 minut.

Vždycky je takto trochu podlévám a je pravda, že opravdového výpeku pak moc nemívám. To jsem tentokrát vyřešila tak, že po upečení jsem plech v chňapkách vyndala z trouby. Pak jsem položila navrch velké skleněné prkýnko (mohl by být i druhý plech dnem dolů) a všechnu voňavou tekutinu jsem slila do hrnce. Pak vezměte do ruky máslo (větší kus) a přejeďte jím po masových koulích na plechu. Dejte zpátky do trouby, přidejte teplotu na 200 °C a pečte 10 – 15 minut, podle stavu koulí. Nechejte je pěkně opéct a na plechu se vám připečou zbytky šťávy. To právě potřebujete.

švédské masové koule

Vyndejte z trouby a koule přendejte na talíř. Plech dejte na sporák přes 2 plotýnky, nechejte však jen velmi mírný oheň.

švédské masové koule

Dejte do plechu rozpustit máslo a vhoďte mouku.

švédské masové koule

Umíchejte voňavou jíšku, zalijte ji vodou nebo vývarem, pokud jej máte a řádně míchejte do zhoustnutí omáčky. Nezapomeňte, že část z potřebného množství vody tvoří i slitá tekutina z plechu. Na mírném ohni vařte asi 10 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě vodu. Do zhoustlé omáčky vmíchejte šlehačku a krátce povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

švédské masové koule

švédské masové koule

Můžete podávat. Hodí se brambory, kaše, rýže i těstoviny. Kdo má rád, přidá si brusinkovou zavařeninu.

Pokud chystáte do foroty jako já, sundejte plech ze sporáku a nechejte omáčku vychladnout. Zmražte zvlášť omáčku a zvlášť koule. Večer před dnem, kdy budete jídlo podávat, vyndejte omáčku s koulemi z mrazáku a nechejte v lednici nebo na chladnějším místě do rána povolit.

Rozmrazenou omáčku v hrnci prohřejte na sporáku. Po povolení jsou v ní trhliny a větší kousky. Pomalu promíchávejte a přiveďte omáčku k varu, svižně ji prošlehejte metličkou, bude zase krásně hladká. Dejte do ní na mírném ohni prohřát koule. Míchejte a hlídejte. Máte uvařeno a zároveň spoustu času věnovat se svým blízkým.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..