ostatní

Rebarborový džem s vanilkou

zveřejněno uživatelem Zdena 25 května, 2016 0 komentářů

Je doba, kdy sklízíme rebarboru, je na pultech obchodů. Měla by se konzumovat zhruba do půlky června, pak narůstá v rostlině množství kyseliny šťavelové a není pak již vhodná ke konzumaci. Nezapomeňte, že k jídlu jsou jen řapíky, listy ani jiné části rostliny nejezte. Pokud máte rebarboru na zahradě a není to letitý gigant, tak ji také nezapomeňte šetřit. U mladších rostlin nesbírejte víc než zhruba 1/3 řapíků, ať ji příliš nevysilujete. To je i můj případ. Sklidila jsem přes půl kila řapíků a tím pro letošek nejspíš končím. Chystám se na rebarborový džem a koláč. Uvidím, jestli ještě přiroste více listů, že bych zkusila ještě jiný recept, ale trápit ji chudinku nechci.

Kitchen-5046

Čtvrt kila odřezaných dolních narůžovělých konců použiji na džem a zbytek zelených části na koláč, který bude následovat.

Řapíky omyjte, listy odřežte.

Na 3 malé skleničky džemu potřebujete:

  •  250 g na kousky nakrájených řapíků rebarbory
  •  125 g pravého vanilkového cukru. Ten si vyrábím sama. Pokud bych džem dělal z většího množství rebarbory, dala bych jen cukr obyčejný a semínka z 1 vanilkového lusku. Ale protože jsme měla jen malou potřebu cukru, byl by 1 lusk příliš mnoho.
  •  asi 2 PL vody
  •  ½ ČL citrusového pektinu
  •  kůra a šťáva z ½ bio citrónu

Kitchen-5048

Rebarboru nakrájejte na kousky a dejte do kastrůlku, přidejte citrónovou kůru a duste s trochou vody na mírném ohni, míchejte, až se začne rebarbora rozvářet. Cukr smíchejte s pektinem a přidejte k rebarboře a vařte. Přidejte citrónovou šťávu, pár minut povařte. Můžete zkusit želírování na vychlazeném talířku který dáte i s džemem na chvíli do lednice.

Plňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte.

Kitchen-5058

Rebarborový džem je výborný, nakyslý, ne moc sladký.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..