ostatní

Meruňkový džem s levandulí

zveřejněno uživatelem Zdena 5 července, 2016 0 komentářů

Tohle tedy není recept tak, jak jej vnímám. Ale opět jen nápad pro inspiraci. Jsme národ zavařovačů a rozhodně nechci poučovat, jak vařit marmeládu. Všichni to umíme a domácí marmelády nás provázely celé dětství, protože ty kupované nebyly k jídlu. U nás doma jsme vždycky mívali jahodový a meruňkový džem a babička na chatě vyráběla fantastickou rybízovo – malinovou marmeládu z toho, co se jí urodilo. Myslím, že nikomu není třeba radit, jak udělat meruňkový džem. Meruňkový džem s levandulí ale není úplně běžná variace, a proto ho sem dávám. Stojí totiž za vyzkoušení, ochutnejte jej a uvidíte.

meruňkový džem s levandulí

Nevím, proč je teď kolem marmelád taková hysterie. Marmeládu zvládne skoro každý. A ten, kdo zkrátka nevaří, nebaví ho to nebo mu to nejde a umí zase něco jiného, tak si jí jednoduše koupí. K mání jsou dnes už výborné marmelády různých výrobců, jsou poctivé, jen z ovoce, cukru, případně s citrónovou šťávou a pektinem. Ten tedy vůbec nezatracuji. Někdy ho v ovoci dost není, zejména pokud je hodně zralé. Ale už se mi stalo, že mi ani marmeláda z červeného rybízu, který má pektinu plno, neztuhla. Já jsem si koupila čistý citrusový pektin zde a vůbec mi nevadí, že jej přidám. Tak to mám tedy já.

S tím, jak se začal dělat humbuk s marmeládami, přišly na svět různé možné i nemožné kombinace příchutí, koření a nejrůznějších pochutin, co se do džemů a marmelád přidávají. I já jsem tomu na chvíli propadla a zkoušela.

Nakonec jsem zjistila, že většinou jsou nejlepší jen čistě jednoduché ovocné chutě, případně směs třeba drobného ovoce. Ale dva jasní favorité nám z této experimentální periody zůstali. Jedním je jahodový džem s vanilkou a pak právě meruňkový džem s levandulí. Ještě je vynikající mirabelka nebo špendlík (červená bobule, nikdy nevím pořádně, co z tohoto to je) se špetkou rozmarýnu.  Ale u nás strom, kam jsem chodila na mirabelky, pokáceli. Když jsem to zjistila, jak tam chudák ležel, musela jsem si poplakat, byl to zasloužený strom se spoustou famózního ovoce. Teď už nám zbyly v okolí jen ty žluté a to není ono.

Takže postup, jak meruňkový džem s levandulí připravit vám dopodrobna psát asi ani nemusím. Připravte si meruňkový džem, jak jste zvyklí. Nakonec, když už máte hotovo, vmíchejte pár kvítků levandule a krátce povařte.

meruňkový džem s levandulí

Když nebudete mít čerstvou ze zahrádky, může být klidně sušená. Moc to nepřehánějte, na džem z kila ovoce dejte asi čajovou lžičku květů. Nechceme, aby levandule přehlušila meruňkové aroma. Je ale naprosto úžasné, jak se tyto dvě vůně doplňují. Já už ani čistě meruňkový džem nedělám, tenhle nám prostě chutná moc.

meruňkový džem s levandulí

Můžete to vyzkoušet třeba jen na malém množství připraveného džemu, odeberte si zkrátka trochu bokem a zkuste špetku květů přidat.

meruňkový džem s levandulí

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..