hlavní jídlasaláty a lehká jídlaze života

Brambory pečené s kysaným zelím

posted by Zdena 11 ledna, 2018 6 Comments

Nemůžu si pomoct a čas od času si koupím nějakou keramiku na pečení nebo servírování. Nedokážu tomu odolat a to jinak jsem už úplně ukázněná a nenakupuju a nevrším. Na Vánočním jarmarku na Veselém kopci to dopadlo stejně. Atmosféra místa udělala své. Jednak už sám skanzen na vás působí (na mne teda určitě), pak vánoční výzdoba v chalupách a pak už jen stánky se spoustou krásných rukodělných výrobků. Takže letos to byla velká kulatá ušatá zapékací mísa, dvě malé ušaté koláčové formy. Vlastně ani nevím, proč jsem si koupila 2, ale dají se použít i jako talíř, tak proto asi. No a pak jsem si ještě koupila parádní zadělávací mísu, kterou vlastně taky objektivně nepotřebuju, ale subjektivně se bez ní neobejdu. Tak jsem se kochala tou nádherou vyloženou na našem novém, dřevěném kuchyňském stole a říkala jsem si, že musím něco upéct, zapéct. A co jiného ve venkovské míse než brambory. Holky z Herbáře by tyhle brambory pečené s kysaným zelím klidně mohly zařadit do rubriky – Jídla ze skanzenu. Trošku to kazí šlehačka, ta asi v chalupě běžně k mání nebyla. Ale můžeme si trochu dopřát, ne?

Potřebujete:

  •  asi kilo brambor
  •  misku kysaného zelí (tak půl kila, beru ho ze zeláku, tak odhadem)
  •  1 ½ kelímku šlehačky
  •  100 g na kostičky nakrájené anglické slaniny
  •  sladká uzená paprika
  •  sůl
  •  sádlo

Brambory oloupejte a naplátkujte, buď robotem, nebo na mandolíně, můžete si to dát i ručně, pokud máte čas. Já jsem zvolila robota a měla jsem za 3 minuty mísu bramborových plátků. Moje nová úžasná zapékací mísa má vnitřní průměr 30 cm a výšku 6 cm a měla jsem ji plnou.

Formu vymažte sádlem nebo jiným tukem, jak chcete. Dejte do mísy vrstvu brambor, trošku posolte podle toho, jak slané máte zelí. Já jsem ani nesolila.

Posypte trochou nakrájené slaniny a dejte vrstvu zelí a to lehce poprašte paprikou a zase opakujte další vrstvy. Nakonec vše prolijte šlehačkou.

Pokud nemáte na vaší formě víko, zakryjte všechno buď pečícím papírem nebo alobalem tak, aby alobal neležel na jídle. Dejte péct do formy rozpálené na 180 °C na 1 ½ hodiny. Potom pekáč vyndejte a mašlovačkou potřete vrchní vrstvu brambor sádlem. Stačí si nabrat trochu sádla na lžíci z té nabírat. Jak budete potírat, mašlovačka se vám ohřeje a jde to krásně. Dejte ještě dopéct do trouby na 15 minut.

Je to famózní lahůdka. Syn na mě tak nedůvěřivě koukal, co jsem si to zase vymyslela, když mě viděl chystat brambory a zelí. Přidával si asi 4 krát, až jsem měla strach, že mu bude špatně. Musím říct, že tohle se mi vážně povedlo.

Také se Vám může líbit

6 Comments

Jana Žmolíková 19 ledna, 2018 at 3:28 pm

Paní Zdenko, opět super inspirace! Protože mi zbyla poslední sklenička zelí a nějaká ta klobáska ze Silvestra, perfektně se mi hodilo k večeři toto vše spotřebovat :-). U nás se taky všem přidávalo, je to fakt dobrota. O víkendu se chystám na Vaše masové koule se zeleninovou omáčkou, tak Vám dám vědět, jak to dopadlo :-). Přeji hezký den a spoustu dalších nápadů! Jana

Reply
Zdena 19 ledna, 2018 at 3:44 pm

Dobrý den Jano, moc díky za zprávu. Jsem ráda, že vám chutnalo. Doufám, že si pochutnáte i na masových koulích, nám teda moc chutnají. Nikdy nedávám na blog nic, co nám nechutná. Ale jsme různí a každému jede něco jiného :-). Tak přeji dobrou chuť a ještě jednou vám děkuji, že jste si našla čas a napsala mi. Je to moje odměna. Mějte se krásně, Zdena.

Reply
Katka 13 února, 2018 at 10:02 pm

Vypadá to krásně a zní to jako grunt z poctivé zelňačky. Určitě vyzkouším 😊
Na váš blog jsem náhodou narazila včera a moc se mi líbí.

Reply
Zdena 13 února, 2018 at 10:09 pm

Je to velmi prosté jídlo (teda až na šlehačku :-). Pro mne rozhodně jedno z těch jídel – nevím, kdy přestat. Tak doufám, že vám bude taky chutnat. Hezký večer, Zdena

Reply
Helena Melicharová 24 března, 2018 at 1:31 pm

Ahoj Zdeni,
přemýšlela jsem, co budu dnes vařit k obědu. Ve sklepě poslední sklenice našeho zelí, ve sklípku brambory od kamaráda, v lednici nějaká slanina a šlehačka ( ta je tam pro jistotu vždycky 🙂 ). Zadám ingredience do googlu a ejhle vyskočí na mě Spicy Crumbs, neuvěřitelné!
Tak už jsme to zblajzli a dáváme panáka na trávení, bylo to skvělé. Ráda bych začala jarní očistu, ale pořád mě to někdo a něco kazí. Nemáš na to nějaký recept, dřív než bude pozdě? Díky za rychlou odpověď.
Helča

Reply
Zdena 24 března, 2018 at 1:51 pm

Ahoj Helenko, to mám teda velkou radost, že mi píšeš a že vám jídlo chutnalo. Já, když jsem to pekla, byla sama doma s Lukynem a snědli jsme to skoro celý najednou. Jinak k očistě, my jsme letos vzali půst vážně a nepijeme. Aleš na začátku přišel, že někde četl rozhovor s biskupem Holubem, ať to prý zkusíme, ověříme si, jestli bez alkoholu vydržíme a jak moc jsme závisláci. To byla teda výzva…No, je to děsná makačka, půst se vším všudy, ale držíme se. A těšíme se na Velikonoční neděli :-). Pozdravuj všechny doma, pa Zdena

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..