inspirace ze světak zakousnutísladká jídla a dezertysnídaně

Profiteroles s jahodami

posted by Zdena 24 června, 2016 0 comments

Když máte jahody, máte uvařenou marmeládu, byl dort, byly knedlíky (ty u nás zatím ne, ale teď momentálně jsem byla víceméně doma sama, tak to tedy nepřipadá v úvahu, že bych si motala knedlíky), jíte ke svačině misku jahod, tak vymýšlíte, co dál. Já tedy ano a tím pádem muselo i na profiterolky s jahodami dojít. Co může být lepšího, než lehoučké, tenoučké těsto naplněné šlehačkou a jahodami. I teď se mi sbíhají sliny.

profiteroles s jahodami

Těsto na profiteroles je vlastně stejné jako na francouzské eclairs nebo na naše věnečky. Všude jsou nějaké obměny, ale princip je stále stejný. Svaříte vodu, mléko, máslo a trochu soli, případně i cukru, pak vmícháte mouku a nakonec postupně zapracujete vajíčka.

profiteroles s jahodami

Potřebujete:

  •  ½ hrnku vody
  •  ½ hrnku mléka
  •  100 g másla
  •  ½ ČL soli
  •  1 hrnek hladké mouky
  •  4 vejce

V hrnci svařte vodu s mlékem, máslem a solí. Pak na chvíli odstavte, nechejte 2-3 minutky stát a potom postupně vmíchejte mouku, zapracujte dohladka. Dejte zpět na sporák a na mírném ohni chvíli, tak 5 minut, vařte. Vznikne vám hladká, měkká hmota. Opět odstavte a míchejte, ať se hmota trochu zchladí, aspoň 5 – 10 minut.

Rozpalte troubu na 210 °C.

Vajíčka po jednom vmíchejte do těsta, vznikne těsto hladké a o poznání lepivější.

profiteroles s jahodami

Na plech vyložený pečícím papírem dělejte hromádky. Stačí k tomu 2 lžíce, jednou naberete a pomocí druhé shrnete hromádku na papír.

profiteroles s jahodami

Z tohoto množství jsem měla 24 bochánků, takže mi 1 plech nestačil. Nechávejte mezi nimi místo, nabudou zhruba 2 krát na objemu. Druhý plech jsem dala péct po upečení první dávky.

profiteroles s jahodami

Plech dejte do trouby a nechejte péct 10 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a nechejte zhruba dalších 10 minut upéct dozlatova. Pak, po vyndání první várky, zase zvyšte teplotu v troubě, chvilku počkejte a dejte druhou, postupujte stejně.

Profiterolky po vyjmutí z trouby propíchejte nožem, ať může unikat pára a nesednou vám (neboli, ať vám to nekecne).

Po vychladnutí naplňte ušlehanou šlehačkou a ovocem. Pokud potřebujete, aby vám déle vydržely, můžete šlehačku smíchat se ztužovačem nebo do ní vmíchat utřený cream cheese s vanilkovým cukrem a udělat krém, který je ovšem luxusní, lehký a těžce návykový.

profiteroles s jahodami

Celé to lehce poprašte moučkovým cukrem nebo můžete jen tak hala bala čili rustikálně 🙂 pokapat rozpuštěnou čokoládou.

profiteroles s jahodami

profiteroles s jahodami

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..