Od sousedky jsem dostala parádní třešně, které chutnaly naprosto božsky. Bylo jich dost na svačinu i nějaký ten koláč. První mě napadla bublanina. Můj muž prohlásil, ať udělám takovou tu bublaninu z palačinkového těsta. Clafoutis je právě taková bublanina a třešňové clafoutis, to je naprostá francouzská klasika. Můžete použít ale i jiné sezónní ovoce, takže se recept opravdu hodí. Je to velká lahůdka, spíš než bublanina nebo buchta je to jakýsi nákyp. S dobrými třešněmi hotové nebe v hubě. Dezert je skělý i proto, jak je velmi rychlý. Během chvilky máte umíchané těsto, pak už jen počkat, až se clafoutis upeče.
Potřebujete:
- třešně. Měla jsem misku asi půl kila, tou jsem naplnila 1 kulatou formu do 30 cm a 3 kokotky asi 8 cm v průměru
- ¼ hrnku cukru. S úspěchem jsem jej nahradila březovým cukrem – xylitolem. Množství jsem nechala stejné.
- 50 g hladké mouky
- 1 ¼ hrnku plnotučného mléka
- špetku hnědého cukru Rapadura na poprášení třešní
- 3 vejce
- špetku soli
- 20 g rozpuštěného másla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL kůry z chemicky neošetřeného citrónu
Vyhřejte troubu na 180 °C.
Postup je snadný, že víc už být nemůže. Nejdříve si vymažte formu máslem a vysypte moukou. Dejte do formy třešně.
Ze všech ostatních ingrediencí si umíchejte palačinkové těsto a nalijte jej na třešně.
Dejte péct na 40 – 50 minut do vyhřáté trouby. Po vyndání nechejte clafoutis chvíli chladnout, ale podávejte teplé.
Nicméně jsme všechno samozřejmě najednou nesnědli, tak jsem v lednici schovala zbytek. S počasím, co bylo, to jinak nešlo. Později můžete dezert ohřát v troubě a pokud nemáte čas, tak samozřejmě i v mikrovlnce. Pochutnáte si i tak.