bez masahlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninysaláty a lehká jídla

Hlívové dršťky

posted by Zdena 16 května, 2018 0 comments

Miluju obojí, jak hlívu, tak dršťky. Teď jsem měla ale po ruce hlívu, co jsem přivezla z trhu. Když se může dělat hlívová dršťkovka, tak proč nezkusit i jinou a la dršťky přípravu. Samozřejmě, že z hlívy tu typickou chuť, co mají právě dršťky, nedostanete, ale o to ani nejde. Hlívové dršťky jsou jen další jídlo, které si z hlívy můžete udělat. A jsou skvělé. Neměla jsem doma světlé pečivo, které se právě k dršťkám tak hodí. Namáčet opečený toust v sosu, to je taková dobrota. Ale nevadí, místo toustů jsem hlívové dršťky navršila na krémovou polentu, ke které se skvěle hodí a kterou máme taky moc rádi. Jo a ty dršťky budu muset brzy koupit, jak o nich píšu, hned bych si dala.

Potřebujete:

  •  500 g hlívy nakrájejte na nudličky zhruba velikosti drštěk
  •  2 menší cibule
  •  3 stroužky česneku
  •  1 střední mrkev nakrájenou na kostičky
  •  3 PL nakrájené pancetty (když ji vynecháte, budete mít vegetariánskou verzi)
  •  olivový olej
  •  1 ČL rozmarýnu
  •  1 ČL tymiánu
  •  sůl, pepř
  •  misku kapustových listů nakrájených na nudličky (můžete také vynechat, já jsem vařila z toho, co mám doma, takže i poslední zbytky kadeřávku se hodily)
  •  1 konzervu sterilovaných rajčat
  •  2 PL rajského protlaku
  •  1 hrnek vývaru nebo vody, pokud nemáte vývar po ruce
  •  200 ml bílého vína

Na olivovém oleji nechejte chvíli opékat slaninu, pak přihoďte cibuli a nechejte zesklovatět. Potom přijde na řadu česnek, mrkev a rozmarýn s tymiánem.

Chvíli restujte. Už teď to voní božsky. Přilijte trochu oleje, tak 1 – 2 PL, pak do hrnce přidejte nakrájenou hlívu a zase restujte, až se hlíva smrskne a začne lehce místy opékat.

Pár minut to trvá. Přidejte kapustu, zamíchejte. Zalijte vínem a vývarem, vmíchejte rajčata a protlak , nechejte  vše na plotně dusit  pod pokličkou asi půl hodiny.

Pak odkryjte a vařte ještě asi 15 minut do zhoustnutí. Já jsem měla troubu rozpálenou na 180 stupňů, tak jsem dala  hrnec nakonec do trouby, což má tu výhodu, že se vám povrch lehce opeče a skvěle chutná.

Podávat můžete s pečivem, polentou, s těstovinami, posypte sýrem a zakápněte olivovým olejem.

 

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..