Tenhle recept na chřestový salát mi přistál v newsletteru od DL, má ho na svých stránkách čerstvě publikovaný. Hned jak jsem ho viděla, jsem věděla, že to bude bomba, a že jej rozhodně musím zkusit. Počkala jsem si, až se vynoří nové pazochy a pustila jsem se do práce. Maličko jsem si recept upravila, resp. zjednodušila, protože do něj patří vařená vejce a já měla hromádku míchaných vajíček (výjimečně i se šunkou, ale to ničemu nevadilo), co nám zbyly od snídaně. Neměla jsem celého půl kila chřestu. Ale salát jsme si ve 3 dali jako přílohu ke grilovanému masu a úplně nám toto množství stačilo. Salát je naprosto famózní, snědla bych ho celý sama. Pokud máte chřest rádi, tohle je rozhodně recept, který musíte vyzkoušet.
Potřebujete:
- cca 400 – 500 g zeleného chřestu
- ¼ hrnku kvalitního olivového oleje
- 1 PL červeného vinného octa
- šťávu z půlky citrónu
- 2 PL nahrubo nasekaných kapar
- 1 ČL dijonské hořčice
- sůl, pepř
- 2 PL sekané petrželky (já jsem ji prakticky vynechala, dala jsem jen málo, protože syn ji nemá rád, ale jinak bych ji určitě použila)
- 2 vejce vařená natvrdo nasekaná nadrobno
- špetka soli, pepř
- v originále jsou taky 2 ČL sekané šalotky, tu jsem taky nedala, protože tu zase nesnáší manžel. Ale vůbec jsem neměla pocit, že mi v salátu chybí. Ale pokud chcete, přidejte si ji tam
Připravte si mísu s hodně studenou až ledovou vodou.
Chřest omyjte a ulomte dřevnaté konce, do salátu potřebujeme křehké části. Dolní části oloupejte. Já jsem na rozdíl od originálu nenechávala chřesty celé, ale nakrájela jsem je na asi 7 – 10 cm kusy s tím, že špičky jsem si dala bokem. Chřest povařte v páře 5 – 7 minut, pokud máte mladé a křehké rostliny, stačí do 5 minut. Úplně nakonec přihoďte na půl minuty špičky. Chřest dejte vychladit do ledové vody.
Umíchejte si zálivku, přidejte do ní i nakrájené kapary a 1/2 nasekaných vajec a většinu petrželky.
Vychlazený a okapaný chřest dejte do mísy, zalijte zálivkou a proházejte, ať se chřest pěkně obalí. Dozdobte zbytkem vajíček a petrželkou.