hlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninys masem

Kotlík à la cassoulet

posted by Zdena 2 listopadu, 2017 0 comments

Nedám si s fazolemi pokoj. Sklidila jsem další misku, tak jsem zase vymýšlela, co s nimi udělám, abych je vařila čerstvé neboli do půl hodiny. Od sousedky jsem dostala kus kachny, tak jsem si řekla, že to udělám všechno pěkně dohromady. Fazole můžete samozřejmě použít z konzervy. Já jsem těch mých čerstvých měla do půl kila. Abych měla jídla více, přidala jsem jednu konzervu sterilované cizrny. Cassoulet je francouzský fazolový kotlík a tohle jídlo si myslím, je mu dost podobné. Jde o jeden z těch pokrmů, co každá rodina vaří po svém, takže směle do toho. Vyzkoušejte cassoulet, improvizujte a užijte si jej. Je to parádní podzimní jídlo, které je pro chladné plískanice těchto dní jako dělané.

Potřebujete:

  •  1 – 2 kachní prsa, ale můžete dát pečené kachní nebo husí maso, ale i jiné pomalu pečené maso
  •  2 tlusté plátky uzeného (krkovice, kotlety, co máte), přidejte klidně nějakou dobrou kvalitní klobásu
  •  1 cibuli
  •  1 větší mrkev
  •  1 řapík celeru
  •  4 stroužky česneku
  •  2 vrchovaté PL rajského protlaku
  •  1 plechovku sterilovaných rajčat
  •  1 sklenici rajčatové omáčky na těstoviny, pokud nemáte, dejte 2 plechovky rajčat
  •  150 ml bílého suchého vína
  •  1 bobkový list
  •  1 ČL sušeného tymiánu
  •  1 ČL provensálského koření
  •  1 plechovku sterilovaných fazolí
  •  1 sklenici nebo plechovku sterilované cizrny – můžete samozřejmě obojí sami uvařit nebo můžete dát 2 x fazole, i jen s cizrnou by bylo jídlo skvělé, nebojte se zkoušet.
  •  2 PL olivového oleje

Zeleninu, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci nebo pekáči, ve kterém budete později jídlo i péct, osmahněte vše na oleji. Když to začne pěkně vonět, přidejte rajčata, protlak, koření a vše promíchejte. Nakonec vmíchejte luštěniny a víno. Vařte na mírném ohni, až se omáčka zredukuje a zhoustne. Čas záleží na tom, co jste použili. Já jsem začala vařit s čerstvými fazolemi, bez cizrny, a protože jsem nejdříve potřebovala uvařit fazole, hrnec jsem přiklopila pokličkou. Když mi fazole změkly, což bylo do půl hodiny, možná tak za 20 minut, přidala jsem cizrnu a vařila dále do zhoustnutí.

Rozehřejte troubu na 200 °C.

Fazole, pokud je třeba, přendejte do pekáče. Nebo rovnou v hrnci, kde jste vařili, dejte odkryté do trouby a nechejte péct, než si připravíte maso.

Uzené osmahněte na troše oleje pěkně dozlatova a pak jej nakrájejte na větší kusy. V druhé pánvi opečte osolená a opepřená kachní prsa z obou stran, až začne povrch zlátnout. Maso se vám zatáhne.

Uzené i prsa dejte na fazole do trouby. Uzené, pokud máte sušší kotletu, můžete trochu zanořit, ať se zbytečně nevysušuje. Pečte 20 minut.

Pak už je to ohromná vůně. Po vyndání nechejte chvíli stát, tak 10 minut. Prsa nakrájejte na plátky, podávejte s fazolemi spolu s uzeným.

Já jsem k jídlu přihodila ještě upečené kachní stehno, to jsem ale měla pečené zvlášť, protože chce svůj čas.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..