Léta dělám Jamieho verzi vepřové panenky à la Stroganov se žampióny a je to jedno z našich velmi oblíbených jídel. Tentokrát mi ale zbyl kus stařené, odleželé roštěné a tak jsem se rozhodla udělat hovězí variaci na Stroganov. Protože jsem místo žampiónů použila moji oblíbenou hlívu a místo zakysané smetany šlehačku a ještě pár malých úprav v receptu udělala, považuji tenhle recept za jednu z variací na slavné jídlo. Hovězí s hlívou à la Stroganov chutná i těm, kdo jinak hlívu nemusejí. S masem a smetanovou omáčkou je celková chuť velmi jemná, lahodná.
Potřebujete (na 4 porce):
- cca 400 g hovězího masa, správně by měla být svíčková, ale pokud budete mít dobré vyzrálé steakové maso, nemusíte se bát, že bude tuhé a můžete jej použít.
- 500 – 750 g hlívy
- rostlinný olej
- 2 stroužky česneku
- 150 ml bílého vína
- sůl, pepř
- 1 ČL sladké uzené papriky
- špetka sušeného tymiánu
Maso nakrájejte na nudličky, stejně tak i hlívu.
Ve velké pánvi opečte nejdříve na troše oleje lehce osolené a opepřené nudličky hovězího. Opékejte tak, aby maso vevnitř zůstalo lehce růžové, navrchu lehce opečené. Vyndejte maso z pánve.
Osušte pánev ubrouskem a dejte zase trošku oleje, dejte nadrobno nakrájený česnek, jen lehce opečete a přidejte hlívu. Opékejte. Osolte, opepřete a dejte trošku tymiánu.
Hlíva pustí šťávu a pak dále míchejte a opékejte, až se tekutina odpaří a hlíva začne zlátnout. Bude to chvíli trvat, určitě tak 10 – 15 minut.
Potom přidejte zpět maso a hovězí s hlívou krátce zamíchejte.
Zalijte vínem a šlehačkou, přidejte papriku a krátce povařte do zhoustnutí a zahuštění omáčky, to už je jen krátký proces. Podle potřeby dosolte.
Podávejte s rýží nebo dobrými těstovinami.