Čokoládový cheesecake je další variace na oblíbený dort. Jistě není poslední, co se tu objevuje. Ale teď, v zimních měsících se vydatný dortík hodí, navíc v kombinaci s karamelizovanými hruškami je neodolatelný. Protože to je opravdu výživný dezert, dělala jsem jej menší, abychom se příliš nepřejídali. I dortovou formu vezměte menší, tak do 25 cm. Neváhejte čokoládový cheesecake vyzkoušet.
Potřebujete:
- sušenky na dno dortu (více zde)
- 2 balení cream cheese po 200 g
- 3 malá nebo 2 velká vejce
- ½ hrnku hnědého třtinového cukru
- 2 ČL maizeny
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL kvalitního kakaa, pokud možno fair trade
- 100 g rozehřáté hořké čokolády, ideálně 70 %
Rozehřejte troubu na 230 °C. Na dno dejte plech s horkou vodou.
Sušenky připravte podle návodu a natlačte do formy. Do mísy robota dejte nejdříve cream cheese a rozmíchejte jej, pak přidejte všechny ingredience kromě čokolády a všechno promíchejte. Čokoládu si rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce, pokud jste na to zvyklí. Když máte čokoládu měkkou, nejdříve k ní přimíchejte asi 3 PL sýrové směsi z mísy, aby se trochu čokoláda ochladila, naředila a lépe se tak vmíchávala do ostatní hmoty. Pak to vše nalijte do hlavního těsta a zamíchejte.
Nalijte hotovou čokoládovou směs na sušenky a dejte do trouby na 12 minut. Potom snižte teplotu na 150 -160 °C a pečte 50 – 60 minut. Nakonec dort vyndejte z trouby a nechejte vychladnout ve formě a pak jej dejte na několik hodin ještě pořádně vychladit do lednice.
Podávejte například s karamelizovanými hruškami a se šlehačkou.