bez masahlavní jídlainspirace ze světak zakousnutípečivosaláty a lehká jídlasnídaně

Alsaský cibulový koláč

posted by Zdena 11 září, 2016 0 comments

Tenhle koláč jsem dlouhá léta nejedla. Nedávno jsme jej dostali a moc mi chutnal. Čili uzrál čas se do něj pustit. Nezeptala jsem se Marušky, která koláč pekla, přesně na postup. Říkala ale, že do cibule dávala vyvařit víno. To mě upoutalo, protože cibule byla úžasně voňavá a lahodná, při tom i mírně pikantní, zkrátka dobrota. Alsaský cibulový koláč je velmi snadný na přípravu, je prostý a přitom tak luxusní.

Navíc toho moc nepotřebujete. I kdybyste nedávali víno, bude cibule výborná. S vínem je navíc lehce sladkokyselá. V receptech, které jsem našla, víno nebylo. Tak jsem zaimprovizovala a řídila jsem se informací, kterou jsem dostala a po opečení, jsem cibuli zalila trochou vína, které jsem nechala odpařit a pak ještě jednou.

Potřebujete:

Na těsto (na kulatou formu o průměru 28 cm):

  •  160 ghladké mouky
  •  ¾ ČL soli
  •  130 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  •  5 PL hodně studené vody

Na náplň:

  •  ½ kila cibule
  •  3 PL olivového oleje
  •  150 – 200 ml suchého bílého vína
  •  půl kelímku šlehačky
  •  1 vejce
  •  150 g nahrubo strouhaného výraznějšího sýru (můžete vynechat)
  •  sůl, pepř, muškátový oříšek

Do mísy robotu dejte mouku, sůl a máslo nakrájené na kostičky. Nechejte míchat asi minutu, pak přilijte studenou vodu a zase krátce míchejte, jen než vám vznikne hrouda těsta. Pokud máte místo v lednici, rozprostřete těsto do koláčové nebo dortové formy, přikryjte fólií a nechejte aspoň hodinu nebo přes noc v lednici chladit. Tahle varianta mi ale nepřijde úplně ideální, když chcete péct v keramické formě, nevím, co by udělala studená v horké troubě. Ale pokud použijete rozdělávací dortovou formu, je to v pohodě.

Já jsem celou hroudu těsta dala ve folii do lednice a druhý den (případně po vychlazení za 1 – 2 hodiny) jsem těsto nakrájela na asi 3 – 5 mm silné plátky a nakladla do formy. Okraje plátků jsem stlačila prsty a spojila do placky. U kraje formy jsem mírně vytlačila těsto nahoru a bylo to taky raz dva hotové.

Rozehřejte troubu na 180 °C.

Alsaský cibulový koláč

Na náplň si nejdříve nakrájejte cibuli na plátky a proházejte je, ať se vám oddělí. Do pánve dejte asi 3 PL olivového oleje a začněte cibuli pomalu opékat. Měla by vám postupně zesklovatět a zlátnout, vonět a karamelizovat. Po chvíli opékání ji osolte a opepřete a pokračujte. Pracujte při střední teplotě. Celé to takových 15 minut trvat bude. Když budete mít cibuli zlatavou, nalijte k ní prvních 100 ml vína a nechejte jej pomalu odpařit. Až se začne zase cibule opékat, přilijte další deci a celý proces zopakujte. Už máte skoro hotovo. Cibule by měla v této chvíli být tak lahodná, že byste ji nejraději snědli rovnou z pánve.

Alsaský cibulový koláč

To je ta správná chvíle na přilití šlehačky. Promíchejte a vmíchejte vejce. Odstavte, už nevařte, ať se vejce nesrazí. Ochutnejte směs, jestli je dost slaná. Pokud budete navrch dávat sýr, tak dosolte jen velmi opatrně, ale směs musí chutnat sama o sobě.

Alsaský cibulový koláč

Dejte cibulovou směs do formy na těsto, posypte případně povrch sýrem.

Alsaský cibulový koláč

Dejte na 40 minut do trouby péct, až povrch krásně zezlátne. Už vůně sama o sobě vám dá vědět, že je čas.

Alsaský cibulový koláč

Nechejte koláč vychladnout, než do něj zanoříte ostří.

Alsaský cibulový koláč

Nejlepší je se odebrat někam z jeho dosahu. Je to silné pokušení. Já jsem tentokrát pekla do práce, neboť jsem se dožila, jak mi přál jeden kolega. To vždycky něco nosíme ostatním. Ale co se kolem toho děje pravidelně doma…Všichni se slítávají jak vosy. Je úplně jedno, co chystám. A všichni chtějí ochutnat a nejsou schopni pochopit, že když chystám někam pohoštění, nemůžu přinést koláč s vykrojeným dílkem. To byl i případ alsaského cibuláku. “Mami, já rozhodně musím ochutnat ten slanej koláč.” Po vysvětlení jeho účelu následoval dotaz, že čemu by to jako vadilo, kdyby si uříz.

Takže tak nějak to u nás chodí.

Fotku nakrojeného koláče tu tedy z pochopitelných důvodů nemám, ale chutnal nám moc.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..