Když máte jahody, máte uvařenou marmeládu, byl dort, byly knedlíky (ty u nás zatím ne, ale teď momentálně jsem byla víceméně doma sama, tak to tedy nepřipadá v úvahu, že bych si motala knedlíky), jíte ke svačině misku jahod, tak vymýšlíte, co dál. Já tedy ano a tím pádem muselo i na profiterolky s jahodami dojít. Co může být lepšího, než lehoučké, tenoučké těsto naplněné šlehačkou a jahodami. I teď se mi sbíhají sliny.
Těsto na profiteroles je vlastně stejné jako na francouzské eclairs nebo na naše věnečky. Všude jsou nějaké obměny, ale princip je stále stejný. Svaříte vodu, mléko, máslo a trochu soli, případně i cukru, pak vmícháte mouku a nakonec postupně zapracujete vajíčka.
Potřebujete:
- ½ hrnku vody
- ½ hrnku mléka
- 100 g másla
- ½ ČL soli
- 1 hrnek hladké mouky
- 4 vejce
V hrnci svařte vodu s mlékem, máslem a solí. Pak na chvíli odstavte, nechejte 2-3 minutky stát a potom postupně vmíchejte mouku, zapracujte dohladka. Dejte zpět na sporák a na mírném ohni chvíli, tak 5 minut, vařte. Vznikne vám hladká, měkká hmota. Opět odstavte a míchejte, ať se hmota trochu zchladí, aspoň 5 – 10 minut.
Rozpalte troubu na 210 °C.
Vajíčka po jednom vmíchejte do těsta, vznikne těsto hladké a o poznání lepivější.
Na plech vyložený pečícím papírem dělejte hromádky. Stačí k tomu 2 lžíce, jednou naberete a pomocí druhé shrnete hromádku na papír.
Z tohoto množství jsem měla 24 bochánků, takže mi 1 plech nestačil. Nechávejte mezi nimi místo, nabudou zhruba 2 krát na objemu. Druhý plech jsem dala péct po upečení první dávky.
Plech dejte do trouby a nechejte péct 10 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a nechejte zhruba dalších 10 minut upéct dozlatova. Pak, po vyndání první várky, zase zvyšte teplotu v troubě, chvilku počkejte a dejte druhou, postupujte stejně.
Profiterolky po vyjmutí z trouby propíchejte nožem, ať může unikat pára a nesednou vám (neboli, ať vám to nekecne).
Po vychladnutí naplňte ušlehanou šlehačkou a ovocem. Pokud potřebujete, aby vám déle vydržely, můžete šlehačku smíchat se ztužovačem nebo do ní vmíchat utřený cream cheese s vanilkovým cukrem a udělat krém, který je ovšem luxusní, lehký a těžce návykový.
Celé to lehce poprašte moučkovým cukrem nebo můžete jen tak hala bala čili rustikálně 🙂 pokapat rozpuštěnou čokoládou.