Tentokrát jsem namočila přes noc misku fazolí Pinto (asi půl litru suchých fazolí). Nechejte namočené asi 12 hodin, vyměňte párkrát vodu. Potom fazole zalijte novou vodou tak, aby byly ponořené asi 2 cm pod hladinou. Do hrnce přidejte saturejku, bobkový list, pokud sami máte ještě nějaké jiné koření k luštěninám oblíbené, dejte jej klidně taky. Uvařte fazole do měkka v nesolené vodě. Po uvaření zbylou vodu neslívejte.
- 1 mrkev
- 1 malý celer
- kousek slaniny
- 4 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 300 g masa na kostičky. Můžete dát vepřovou krkovici nebo jiné maso, já jsme měla krůtí prsa. Maso ale můžete i úplně vynechat.
- 1 sklenička (cca 300 g) domácího kečupu nebo protlaku, pokud nemáte, dejte 3 PL rajského protlaku a konzervu sekaných rajčat
- 3 PL koření na tacos, najdete zde
- 3 naběračky vařených fazolí plus něco vody z fazolí podle potřeby
- rostlinný olej nebo trochu sádla
- sůl, pepř
Postup je snadný a rychlý. Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, stejně i slaninu. Dejte opékat do hrnce, ve kterém pak budete i péct v troubě. Opečte na oleji nebo troše sádla vše dozlatova. Pak přidejte maso a opečte také. Pak naberte děrovanou naběračkou 3 naběračky fazolí z hrnce, ve kterém jste je vařili. Promíchejte, přidejte koření, protlak a podle potřeby tekutinu z fazolí. Nechejte chvíli provařit, ochutnejte a osolte a opepřete podle potřeby.
- zbytek fazolí a vodu, ve které se vařily
- 4 brambory ne kostičky
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL sušené majoránky
- 1 ČL sladké uzené papriky
- sůl
- kousek klobásky nebo slaniny na kostičky (není nutné, ale líp to pak voní)
- malá miska kysaného zelí, slitého a nakrájeného na kousky
Dejte fazole znovu vařit, vhoďte brambory a koření, osolte. Na malé pánvičce osmahněte lehce slaninu a klobásku s česnekem a vhoďte do polévky. Uvařte brambory do měkka. Pokud se vám na povrchu bude dělat pěna, seberte ji. Když máte uvařené brambory, ještě přihoďte nasekané zelí a povařte, až změkne. Mezitím se trochu rozvaří brambory a polévku zahustí. Dochuťte podle potřeby.