sladká jídla a dezerty

Cheesecake, který se vždy povede

posted by Zdena 9 března, 2015 3 Comments
Pro začátek jeden recept, kde výsledek výrazně předčí námahu a práci, kterou je třeba vložit.
Cheesecake je výborný moučník, má spoustu podob a příchutí. Tenhle banánový se slaným karamelem patří u nás doma jasně k největším favoritům.

Předem si z lednice vyndejte chlazené ingredience, ať mají pokojovou teplotu.
Potřebujtete:
  •    dortovou formu 28 cm
  •    Bebe celozrnné sušenky
  •    slunečnicový olej nebo rozpuštěné máslo
  •    3 krabičky cream cheese z Lidlu po 200 g
  •    2/3 hrnku krupicového cukru
  •    2 PL škrobu
  •    1 vanilkový cukr nebo 1PL extraktu
  •    4 vejce
  •    citrónová šťáva
  •    2 zralé banány
  •    ½ kelímku šlehačky

Korpus je z drcených sušenek. Používám celozrnné Bebe z velké krabice, jsou velmi dobré. Stačí asi 4 malé balíčky (po 4 sušenkách), rozdrtím je v robotu a přidám malou misku rozdrcených piškotů. Promíchejte. Teď trochu podvádím a nepoužívám rozpuštěné máslo. Do směsi nalijte trochu slunečnicového oleje (přidávám také asi lžíci voňavého oříškového nebo pistáciového oleje, který jsem pořídila v Lidlu). Vše promíchejte a směs natlačte na dno dortové formy. Potřebujete větší formu (28 cm), na dno zavřete pečící papír a pak přijde sušenková drť. Nechte trochu zvednutý okraj korpusu, ale není to vyloženě nutné.

Rozpalte troubu na 240 stupňů. Na dno dejte hluboký plech s dostatečným množstvím horké vody.

V míse umíchejte cream cheese – 3 krabičky. Kupuji jej v Lidlu, je vynikající, výborně funguje a nezruinujete rodinný rozpočet. Míchejte buď ručně nebo šetrně v robotu, pokud máte možnost nízkých otáček. Přidejte 2/3 hrnku cukru krupice, 2 PL škrobu, vanilkový cukr nebo extrakt. Pak postupně, po jednom vmíchejte 4 vejce. Přidejte šťávu z poloviny citrónu.

V malé misce rozmačkejte 2 měkké banány v asi 1/2 kelímku šlehačky. Vmíchejte do sýrové hmoty. Nalijte na sušenky do formy.

Dejte do rozpálené trouby. Pokud nemáte jistotu, že vaše dortová forma dobře těsní, dejte i přímo pod ní plech jako pojistku.

Pečte při vysoké teplotě 12 minut, pak teplotu stáhněte na 160 stupňů a pečte 50 – 60 minut. Pokud by se vám ke konci zdálo, že dort tmavne příliš a ještě nějaký čas zbývá, položte na formu volně alobal. Jen rychle, šup tam, zbytečně troubu nevětrejte. A uberte lehce teplotu. Může se to stát, každá trouba jinak peče. Ve finále má být na povrchu zlatý.
Když je hotovo, nechte ve vypnuté pootevřené troubě dort chladnout asi hodinu (plech s vodou vyjměte z trouby), pak dort vyndejte, nechte vychladnout a potom na několik hodin, nejlépe přes noc chlaďte v lednici.
Delikátní lahůdku z této dobroty uděláte, když ji budete podávat se šlehačkou, ozdobenou banány a přelitou slaným karamelem. Receptů na něj je na internetu dost. Rozhodně to stojí za to dát si práci a karamel vyrobit.
Jeden návod je zde:

http://www.midnightdessert.com/2013/12/slana-karamelova-omacka.html

Toť vše, víc slov netřeba. Z.

Také se Vám může líbit

3 Comments

Marketa Nova 6 července, 2016 at 8:24 pm

čauky,
potřebuju něco udělat s lilkama – mám ještě mleté maso – tak jsem Ti vlezla do blogu – sice jsem něco takového nenašla, ale zato pár tipů na rebarboru – já bych letos sklidila klidně tak 20 kilo (loni jsem na podzim na ni naházela koňské bobky od dáši kloučkové 🙂 )
tak Ti posílám na příští rok tip (a zřejmě to můžeš dělat celou sezónu, v mléku se prý šťavelany vysráží). Nasypu na pánev hnědý cukr nebo třinový, nechám to rozpustit, pak do toho dám kousek másla a nasypu nakrájenou rebarboru -povařím dokud se nerozpadne a trochu nevyvaří voda, hmotu pak naliju to směsi tvaroh, zakysaná smetana, pudink, vejce a dám na drobenkový podklad, na vrch taky drobenku. Je to takové hodně šťavnaté a jen se po tom zapráší…popravdě ta rebarbora v karamelizovaném cukru s máslem je super i jako mňamka na tvorohové/philadelphia nepečené studené dezerty….
a blog je opravdu bezkonkurenční M.

Reply
Zdena 6 července, 2016 at 10:42 pm

Ahoj Markéto, díky za skvělý tip. Já rebarbory měla zatím moc málo, ale příště to určitě zkusím. Mám takovou ideu, že bych chtěla mít rebarborová místa a na střídačku bych v zimě vždy jednu přiklopila kýblem a zkusila ji narychlit, aby měla ty božsky růžové stonky. Myslím, že je i sladší, alespoň se to píše. Děsně mě to láká. Koňské bobky, jo? to bubu muset začít sbírat kobližky po okolí. Btw, kdyby ses náhodou chystala nějak rebarboru odkopávat, hlásím se o kořínek. A díky za komentář. To se cení, pane Mára. Hezkou dovolenou, Z.

Reply
Minicheesecake pro dva - Spicy Crumbs 22 října, 2017 at 5:57 am

[…] tedy po pravdě není ani tak moc recept, co byste tu už neviděli (třeba zde), ale spíš taková inspirace. Jste doma sami nebo ttřeba ve dvou a máte mlsný jazýček? Ve […]

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..