Po návratu z jarních prázdnin jsem zase potřebovala najet do běžného stravovacího režimu (ne tak docela ovšem, je postní doba, tak maso necháme na neděli).
Doma nic moc nebylo, zalovila jsem v mrazáku a vytáhla dva malé balíčky s krůtím masem, kostkami ze stehen, bylo toho odhadem asi 300 – 500 g.
Nakonec vyhrálo indické máslové kuře (z krůty :-), protože prostě milujeme indickou kuchyni. Starší syn moc nechce pálivá jídla, tak proto tato jemnější varianta.
Receptů na butter chicken najdete na internetu nepřeberné množství. Já jsem si oblíbila tenhle recept, protože je velmi jednoduchý a nijak moc času přípravou neztratíte.
Potřebujete:
Na marinování:
- maso – kuřecí kousky ze stehen, ale mohou být klidně i krůtí (z asi půl kila masa bude pohodlně 6 porcí
- 200 g bílého jogurtu, pokud nemáte, můžete použít i zakysanou smetanu
- po ½ ČL římského kmínu a koriandru rozdrťte v hmoždíři
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL směsi garam masala
- ořech zázvoru oloupejte a nastrouhejte
- 2 stroužky česneku
Na vaření:
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 2 malé nebo 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- další koření do hmoždíře – po 1 ČL římského kmínu a koriandru, 4 tobolky kardamomu, 2 hřebíčky, 1 ČL lupínků z kůry cejlonské skořice – tu já prostě miluji. Pokud ji ale nemáte, dejte asi 1/3 ČL mleté skořice cassia (to je u nás běžně dostupná skořice, může být v pohodě také). Všechno rozdrťte v hmoždíři a vyhoďte slupky z kardamomu.
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce ghí nebo půl hrnku másla
Nejdříve si připravte marinádu na maso smícháním jogurtu, strouhaného zázvoru a 2 stroužků česneku. Vmíchejte do jogurtu drcené koření, kurkumu a garam masalu.
Přidejte do misky maso, vše řádně promíchejte a dejte do lednice aspoň na hodinu či více nebo přes noc.
Před vařením rozmixujte cibuli, česnek a konzervu rajčat v mixéru nebo ponorným mixérem na kaši.
Na pánvi pak rozpusťte ghí nebo máslo, přidejte zbývající koření a lehce opražte.
Pak po částech přidávejte marinované maso (ať se ghí nebo máslo moc neochladí) a opékejte. Vytřete z misky zbytek jogurtu do pánve. Pak přidejte rajčatovou kaši a duste otevřené na mírném ohni asi půl hodiny, omáčka zhoustne a vydusí se.
Potom osolte dle chuti, můžete okyselit citrónovou nebo limetovou šťávou. Já jsem ji tentokrát nepřidávala, na okyselení stačila sterilovaná rajčata.
Nakonec přidejte, pokud máte, sekaný koriandr. Můžete i mražený, ten používám poměrně často, protože nemám čerstvý vždy po ruce.
Podávejte s rýží basmati, naanem či jinými plackami.