Asi tuhle dobrotu budete znát, ale přesto ji sem dám, už kvůli sobě, abych na ni narazila při hledání a občas ji připravila. Když jsem byla holka, býval tohle jeden z oblíbených dezertů, co jsme doma dělávali. Základ jsou dobrá nakyslá jablka, pak už nic extra nepotřebujete. My jsme jablečnou hmotu naložili vždycky na piškoty a to teda byl moučník téměř bez práce. Pokud chcete něco trochu „lepšího“, piškot pod jablka si upečte. Můžu vám zaručit, že si pochutnáte, je to lehký a velmi lahodný moučník. Je potřeba počítat s tuhnutím pudinkové hmoty, tak je nejlepší připravit ho večer předem.
Potřebujete na těsto (já pekla čtverec asi 25 x 25 cm, ale střední dortová forma může být taky, případně proporcionálně přidejte ingredience):
- 2 velká vejce
- 60 g cukru (dávám xylitol)
- 60 g hl mouky
- ¼ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- 2 PL oleje
- 1-2 PL horké vody
- špetku soli
Je to snadné, vyšlehejte žlutky s cukrem do světlé husté pěny, pak pomalu jako do majolky přilévejte olej. Vznikne vám hustý krém, do kterého zašlehejte ještě horkou vodu. Pak po malých dávkách vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte do sněhu se špetkou soli a nakonec zase opatrně překládáním vmíchejte do těsta. To nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Ke konci hlídejte. Po upečení vyndejte a nechejte ve formě zchladnout.
Na jablečnou pudinkovou náplň:
- asi ¾ kg na kostičky nakrájených oloupaných jablek
- trochu vody na podlití, asi 1 dl
- cukr nebo xylitol dle chuti, tady těžko radit, záleží na jablkách, zkrátka musíte ochutnávat
- 2 hřebíčky, kousek skořice a kůry z bio citrónu
- 2 kvalitní vanilkové pudinky
- ½ l vody
Jablka dejte s kořením do hrnce a jen lehce podlijte vodou, přiklopte a na mírném ohni chvíli duste, když změknou a pustí trochu šťávy, oslaďte. Pak ještě chuť zkontrolujte po uvaření s pudinkem, přeci jen se kompot ještě naředí. Duste jablka úplně do měkka. Vyndejte z kompotu koření a citrónovou kůru. V misce rozmíchejte pudinky s vodou a vmíchejte do rozvařeného kompotu, vařte na mírném ohni do zhoustnutí a ještě chvilku déle. Mícháním pudinku se jablka v podstatě rozmixují. Podle potřeby můžete ještě dosladit. Hotový pudinkový kompot nalijte na vychladlý korpus do formy. Nechejte zchladnout na lince a pak dejte do lednice zrát přes noc nebo aspoň 2 hodiny.
Podávejte se šlehačkou a můžete pokapat javorovým sirupem.