Měli jsme nedávno s přáteli irský večer s promítáním fotek z cest po Irsku, s irskou whiskey a ráno s pořádně vytuněnou irskou snídaní. Nemělo to chybu, Irsko je moje země, takže jakkoli si ho připomenu, dobře pro mě. Původně jsem plánovala uvařit i nějaký irský kotel jídla. Nakonec na jídlo nedošlo, ale při hledání receptů jsem nasosala spoustu inspirace. Tentokrát to ale nebude jehněčí ani hovězí dušenina. K cideru se nejlépe hodí vepřové maso nebo vepřové klobásky, s nimi byl i původní irský recept, který mne zaujal. Já jsem pekla krkovičku, která je šťavnatá a nevysuší se. Cider je skvělý, ale nám nejvíc chutná normandský cidre, který jsem taky v receptu použila . Vepřové pečené v cidru s karamelizovanými jablky a pečenými batáty je neskutečně lahodné jídlo, rozhodně bude patřit do oblíbených…
Potřebujete:
- asi půl kila vepřové krkovice nakrájené na kostky
- 50 g anglické slaniny
- 2 řapíky celeru
- 2 střední mrkve
- 2 menší petržele
- 3 stroužky česneku
- 6 lístků šalvěje
- 2 bobkové listy
- 250 ml vývaru nebo vody
- 300 ml cidru nebo cideru
- 2 PL hrubozrnné hořčice
- 2 PL rajského protlaku
- sůl, pepř
- 50 g másla
- 2 velká kyselejší jablka
Zeleninu a česnek nakrájejte nadrobno.
Na troše oleje opečte slaninu, přihoďte zeleninu a zvolna restujte, až začne vonět, pak přihoďte česnek a a maso.
Opékejte, až začne maso místy po okrajích zlátnout. Přidejte šalvěj a bobkové listy, osolte, opepřete a zamíchejte hořčici a rajský protlak. Nakonec přilijte vývar a cidre a dejte přikryté péct do trouby vyhřáté na 160 °C na hodinu, pak odkryjte a ještě asi půl hodiny pečte odkryté, podle potřeby dolijte trochu vody nebo cidru.
Asi půl hodiny před koncem pečení si připravte jablka. Oloupejte je a nakrájejte na osminky nebo silné plátky.
Na pánvi rozehřejte máslo a jablka na něm velmi zvolna opékejte, občas je opatrně obracejte, až budou zlatohnědě karamelizovaná. Je potřeba pracovat na mírném ohni a hlídat je. Můžete jablka lehce osolit.
Vepřové pečené v cidru podávejte třeba se špeclemi, bramborovou kaší nebo s chlebem.