Zbylo mi půl kila žampiónů a přemýšlela jsem, co s nimi. Máte to taky tak? Mně se to tedy stává dost často, že přemýšlím, co uvařit s nějakou poměrně jednoduchou surovinou, zanedbatelným zbytkem čehosi a nakonec na to nabalím něco opulentního, takže z plánovaného prostého jídla je sváteční hostina. Tak tohle byl přesně ten příklad. V mrazáku jsem měla kilový balíček stařené loupané plece z farmy Naše hospodářství, nikdy jsme lepší hovězí neměli. Zatím všechno, co jsme zkusili, bylo dokonalé. Původně jsem z něj plánovala upéct svíčkovou, ale dopadlo to jinak, svíčková bude někdy příště. Mám ráda, když to odsejpá a přípravné práce a vaření jsou co nejjednodušší. To přesně splňuje i tento recept. Na to, jakou dobrotu si připravíte, se rozhodně nenadřete.
Potřebujete:
- 1 – 1, 5 kila hovězího na pečínku
- 100 g špeku nebo slaniny
- 3 ČL dobré celozrnné hořčice
- 3 stroužky česneku
- 2 – 3 mrkve
- 2 petržele
- ¼ celeru
- 3 malé cibule
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL sušeného rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 2 – 3 dl dobrého červeného vína. Nešiďte se, i do vaření patří víno, které byste si rádi nalili do skleničky a vychutnali.
- trochu vývaru nebo vody, tak do 2 dl
- asi půl kila žampiónů
- tuk na restování jednak zeleniny a masa, tam jsem použila sádlo, jednak pod žampióny, tam jsem dala olivový olej
- sůl, pepř
- asi 30 g másla ke konečné úpravě omáčky
Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na špalíky. Špek a česnek na kostičky, cibuli na lodičky. Maso osušte, poctivě osolte ze všech stran, střídmě opepřete a potřete hořčicí. Protože se chystám péct pomalu (budete tedy potřebovat pekáč s poklicí), tak ani neodblaňuji, veškeré vazivo se doslova rozpustí.
Na větší pánvi nebo rovnou v pekáči, kde budete péct, opečte špek, přidejte cibuli a zvolna restujte, až pěkně zavoní a začne zlátnout. Pak přihoďte zeleninu a tymián s rozmarýnem. Zase zvolna opékejte, po chvíli přidejte nakrájený česnek a pokračujte, až zelenina místy zlátne.
Vyndejte zeleninu z pekáče, přidejte trochu tuku a zprudka opečte maso ze všech stran. Bude to prskat, je potřené hořčicí, tak se nelekejte. Když máte hotovo a začíná se vám připalovat dno, podlijte maso vývarem nebo vodou. Vraťte zpátky orestovanou zeleninu se vším všudy, přidejte bobkové listy a nové koření. Ještě trochu osolte zeleninu kolem masa. Zalijte vínem, přiklopte poklicí a dejte péct do trouby vyhřáté na 140 °C na 3 hodiny.
Čekají vás 2, 5 hodiny volna, pak si připravte houby. Pokud máte malinké hlavičky, nechejte je klidně celé, jinak houby rozpulte, až rozčtvrťte. Na pánvi nebo v menším pekáči, do kterého se vám vejdou žampióny i zelenina, co se zatím peče s masem, rozehřejte olivový olej. Houby na něm orestujte dozlatova, trochu osolte a opepřete, můžete dát špetku tymiánu i sem.
Po 3 hodinách pečení, vyndejte pekáč z trouby a teplotu v troubě zvyšte na 180 °C.
Maso přesuňte na tác a přikryjte alobalem. Zeleninu z pekáče dejte k houbám a odkryté šoupněte do trouby, než doděláte omáčku. Záleží na tom, kolik tekutiny vám v pekáči zbylo. Nejdříve děrovanou naběračkou vylovte zbytky zeleniny a cibule. Nemusíte to moc prožívat, prostě vylovte pevné zbytky plus minus a dejte na cedník. Pekáč pak postavte na sporák a vyvařte přebytečnou tekutinu, pokud ji už nemáte vypečenou. To by naopak trochu vývaru nebo vody bylo nutné přilít. Propasírujte k výpeku to, co máte vylovené v cedníku, omáčka se tak trochu zahustí. Nakonec v omáčce rozpusťte máslo. Omáčku jsem nemusela vůbec nijak dochucovat, byla luxusní sama o sobě, ale pokud to bude nutné, tak ji trochu dosolte.
Nakrájejte maso, polijte jej trochou omáčky, přidejte hromádku zeleniny s houbami, co jste měli mezitím v troubě. Hotovo. Práce s tím opravdu není, nemusíte skoro nic hlídat, jen připravíte, šoupnete do trouby. Houby a omáčka zaberou chvilku. A můžete hostit…