Podařil se mi parádní nákup v hradecké prodejně ocean48 (toto není placená reklama :-), tak důležitá nejsem, aby ji po mně někdo chtěl, jen jsem zkrátka dobře nakoupila). Mívají ořez z lososa za symbolickou cenu. Původně jsem tam sice šla pro něco úplně jiného, potřebovala jsem utopit chmury v pořádné porci krevet, což se taky stalo. Nákup ořezu byl takový vedlejšák. Kilo dvacet za asi 60 korun. Doma jsem to velmi lehce potřela olivovým olejem, osolila a pekla v troubě při 180 °C asi 15 minut. Potom jsem kosti velmi pozorně obrala a měla jsem 400 g masa. To už stojí za to ne? Asi nebude výtěžnost vždycky stejná, tady byl už ten pytlík macatý, ale stejně dobrý. Nechtěla jsem dělat těstoviny, tak jsem si vymyslela jiná jídla s lososem. Chowder je skvělá, velmi výživná hustá polévka s mlékem nebo smetanou, s brambory, kukuřicí a často s krabím masem, mořskými plody nebo rybami. Je to taková americká specialita. Polévka jako hlavní chod. Receptů je plno, já jsem si vytvořila svojí verzi, nechtěla jsem to přehánět s moukou, ani vařit v mléce, přidala jsem zeleninku.
Potřebujete:
- 2 velké řapíky celeru nebo 4 menší
- 2 menší mrkve
- malou kořenovou petržel, po nakrájení na kostičky asi hrst
- pár listů kadeřávku, kapusty nebo mangoldu či špenátu. Já jsem použila italskou kapustu cavolo nero, kterou miluju, je to nádherná rostlina s dlouhými úzkými tmavými listy, taková čupřina v záhonu, celý Křivák Bob
- 3 stroužky česneku
- 5 menších brambor
- hrnek mražené kukuřice
- pár nakrájených žampiónů
- bobkový list
- 1 chilli papričku
- trošku, asi 1 ČL nakrájeného kopru
- 2 PL hladké mouky
- 1 litr vývaru. Použila jsem vývar z rybích kostí, co zbyly po obrání masa. Jen je zalijte vodou, přidejte bobkový list, kuličku nového koření a povařte asi půl hodiny, vývar bude krásně vonět. Nemusíte jej ani solit, dosolíte až výslednou polévku. Místo vývaru můžete vařit v mléce.
- 500 ml smetany na vaření
- 1 ½ hrnku tvrdého sýru, nejlépe čedaru
- sůl, pepř
- maso z lososa (asi 200 g, pokud byste neměli ořez, tak dejte do polévky porci lososa vařit a potom ji rozeberete nakonec
Celer, kořenovou zeleninu, papričku a česnek nakrájejte na kostičky a pomalu orestujte na olivovém oleji, až zelenina začne vonět. Pracujte na mírném ohni, ať nespálíte česnek. Potom zasypte moukou, krátce opečte a zalijte vývarem, přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, osolte, opepřete.
Teď přidejte do hrnce houby a brambory nakrájené na menší kousky, ale ne na drobné kostičky, tak 1,5 – 2 cm veliké. Vařte, dokud nejsou brambory skoro hotové. Pak přidejte kopr, kukuřici a kapustu nakrájenou na nudličky a krátce povařte. Zalijte smetanou a přidejte uvařené maso z lososa, pokud jste vařili porci v polévce, tak ji vyndejte a rozeberte, vraťte pak maso zpátky do polévky.