Tajine je skvělý a jednoduchý způsob, jak si připravit skoro bez práce spoustu naprosto vynikajícího jídla. Pokud nemáte tu správnou nádobu, tak si nedělejte hlavu, budete péct v pekáči. Na jídle je skvělé to, že všechno dáte do jednoho hrnce a pak dlouho, pomalu pečete. Já jsem tentokrát sáhla po vykostěné jehněčí kýtě, co jsem měla v mrazáku. K tomu nějaká mrkev, brambůrky, cizrna a olivy. Česnek a koření a je to, naprostá pecka. V podstatě si můžete hrát s tím, co máte. Můžete přidat sušené meruňky či datle. Mohla by se dát i dýně nebo fazole či čočka. Důležité je dobré koření, které dá jídlu tu úžasnou exotickou chuť.
Potřebujete:
- asi půl kila jehněčího nakrájeného na kostky
- směs koření – můžete smíchat po 2 ČL mletého římského kmínu, koriandru, skořice, zázvoru, sladké papriky, 1 ČL kurkumy nebo můžete použít už hotovou směs ras el hanout, která je podobného složení, je úžasně voňavá. Té pak dejte asi 3 PL.
- půl kila malých brambor, celých ve slupce, omytých
- 1 mrkev
- 4 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 plechovku sterilovaných rajčat
- 1 malý rajský protlak
- 1 velkou konzervu sterilované cizrny
- 1 balení zelených oliv
- sůl, pepř
- 1 kelímek smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
- hrst sekané máty
- citrónovou šťávu dle chuti
- nať koriandru
Tajine lze připravovat složitěji s orestováním okořeněného masa před pečením. Ale můžete jej připravit i úplně jednoduše, téměř bezpracně. Pokud si budete připravovat směs koření, tak vám chvilku zabere drcení v hmoždíři. Pokud použijete hotovou směs, tak jí prosypte a obalte kostky masa. Česnek a mrkev nakrájejte na kousky. Do tajinu nebo pekáče dejte obalené maso, na to zeleninu, osolte, opepřete a na to vyklopte rajčata.
Přidejte brambory a olivy s cizrnou, přihodila jsem pár fazolových lusků rovnou ze zahrady. Bude to pěkně naložený hrnec, ale stojí za to, když už děláte jídlo, které se peče aspoň 3 hodiny, připravit si jej více. Buď pro více lidí, nebo budete mít v týdnu co ohřívat. Nakonec zalijte podle potřeby půl až celým hrnkem vývaru.
Dejte přikryté poklicí nebo tajinovým komínem péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 2,5 hodiny. Pokud máte tajine, tak pečte klidně přikryté dál další půl hodiny, pokud máte plnou poklici, tak dopékejte odkryté. Jídlo podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou ochucenou mátou, citrónem a osolenou. Posypte sekanou koriandrovou natí.