k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Makový koláč s ovocem

posted by Zdena 9 července, 2018 0 comments

Miluju mák a přemýšlela o nějakém makovém koláči, který by se ale hodil spíše do léta. Většinou mák používám v zimních a podzimních receptech, takzvaně nahusto. Vzpomněla jsem si na mandlovo – polentový koláč a tak trochu jsem si vykradla svůj recept, místo polenty jsem použila mletý mák. Taky jsem vynechala cukr a koláč osladila trochou medu. Makový koláč s ovocem můžete obměňovat podle toho, co za ovoce máte zrovna po ruce. Koláč je přirozeně bezlepkový.  A je vážně skvělý. Jemné mandle s mákem se nijak neruší. Já jsem jej upekla s prvními meruňkami a moc jsme si pochutnali.

Potřebujete (na menší hranatou 25 x 25 cm nebo na kulatou formu do 30 cm v průměru):

  •  100 g měkkého másla pokojové teploty
  •  2 – 3 PL medu, podle chuti a taky podle kyselosti ovoce, které použijete
  •  2 vejce (pokojové teploty)
  •  100 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
  •  100 g mletého máku
  •  kůra z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  2 ČL citrónové šťávy
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  ½ ČL sody
  •  100 g bílého jogurtu nebo podmáslí
  •  špetku soli
  •  ovoce

Vyhřejte troubu na 180 °C.

Pokud byste v receptu použili cukr, vyšlehali byste jej s máslem do světlé pěny. To s medem neuděláte. Vyšleháte máslo s medem do medového másla, nebude to ale až tak úplně nadýchaný krém. V druhé míse smíchejte všechny suché ingredience. Potom po jednom pomalu vpracujte do medového másla žloutky. Je důležité, aby měly pokojovou teplotu, jinak se vám krém srazí. Když to bude vypadat, že se vše nespojí, přidejte 1 – 2 PL suché směsi k máslu a půjde to dobře. Pak do krému vmíchejte zbytek suchých ingrediencí a podmáslí a nakonec opatrně vmíchejte sníh ze dvou bílků ušlehaný se špetkou soli.  Těsto dejte do formy na pečící papír a poklaďte ovocem.

Pečte asi 40 minut.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..