Další z mých mandlových pokusů a další trefa do černého. Jsou naprosto skvělé a s minimem cukru, resp. medu. Vůbec nejsou málo sladké, a tím, že se do těsta přidá trochu nasekané hořké čokolády, máte luxusní dezert a s čistým svědomím si na něm můžete pochutnat. Ozdobte tyhle mandlové kakaové muffiny kopečkem šlehačky a čímkoli dalším dle vaší chuti. Teď to mohou být jahody a jiné drobné ovoce nebo trochu datlového nebo švestkového sirupu, cokoli. Těsto můžete navíc upéct i v kulaté formě a pak z něj udělat malý dortík se šlehačkou a ovocem.
Na 12 menších muffinů:
- 100 g jemně mletých mandlí (neloupu je, takže klidně i se slupkou) nebo mandlové mouky
- 2 PL hladké mouky nebo, pokud chcete bezlepkovou verzi, dejte bezlepkovou mouku
- 2 PL kvalitního, ideálně fair trade kakaa
- 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky. Měla jsem v lednici zbylé bílky z jiného pečení, tak jsem odhadem 1 bílek navíc přidala.
- 2 PL medu
- špetku soli
- ½ ČL sody
- ½ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- 100 ml podmáslí
- 50 g vysokoprocentní kvalitní hořké čokolády (nasekat nebo pecičky)
- 50 g sekaných mandlí nebo oříšků (není nutné)
- ušlehanou šlehačku na zdobení, můžete do ní přidat lžičku medu
Předehřejte troubu na 160 °C.
Bílky ušlehejte dotuha se špetkou soli. V míse smíchejte mleté mandle, mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Přidejte žloutky a podmáslí a čokoládu, případně sekané ořechy či mandle a vše zamíchejte. Těsto je teď poměrně tekuté. Opatrně překládáním vpracujte ušlehané bílky.
Velmi dobře se tyhle košíčky pečou v silikonových formičkách na muffiny. Jinak si dejte do formy na muffiny papírové košíčky a naplňte je. Nejlíp se to dělá naběračkou na zmrzlinu. Pečte asi 25 – 30 minut (ověřte špejlovým testem).
Po upečení vyndejte na mřížku a nechejte vychladnout. Po krátkém zchladnutí je dobré košíčky vyndat ze silikonových formiček, aby nezvlhly, jde to dobře. Po vychladnutí potřebné množství ozdobte a pusťte se do nich. Ostatní ozdobíte později. Skvělé je, že tyhle muffiny i když vysychají, tak se vlastně mění konzistencí do mandlových sušenek a jsou pořád vynikající.