No tak to jsem to dlouho nevydržela. Po té co jsem dělala hlívu na dršťkový způsob, dostala jsem na ty skutečné takovou chuť, že jsem je zkrátka musela koupit. Zkusila jsem tentokrát dršťky na bílém víně, tedy ve světlejší verzi bez rajčat, i když jsem trochu protlaku použila kvůli dochucení. Dršťky miluju. Dřív jsem znala jen naši klasickou dršťkovku. Ale po té, co jsem poprvé ochutnala dršťky ve Florencii, úplně jsem se do nich zamilovala. Dneska, když koupíte vařené čisté krájené dršťky, je to doslova brnkačka. Takže pokud jste jinou úpravu než polívku ještě nezkoušeli, nebojte se toho. Mám na blogu i tu florentskou verzi zde, která je naprosto skvělá. Možností je spousta, v podstatě v každé národní kuchyni narazíte na nějakou formu úpravy drštěk. Tradičně se jídlem nešeredilo jako dnes, a když už krávu zabili, tak to nebohé zvíře zužitkovali téměř kompletně. Takže do toho.
Potřebujete:
- 500 g vařených drštěk
- 1 cibuli nadrobno nakrájenou
- 4 stroužky česneku
- 50 g dobré slaniny (pancetty či podobné kvalitní slaniny)
- 2 hrsti na kostičky nakrájené bulvy celeru
- 2 ČL rajského protlaku
- 1 ½ hrnku vývaru
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1ČL sušeného rozmarýnu
- 1 ČL uzené sladké papriky
- 1 bobkový list
- sůl, pepř
- hrst sekané petrželky
- 3 PL olivového oleje
- 2 hrsti strouhaného sýru parmazánového typu
Rozehřejte troubu na 200 °C.
Ve větším hrnci, který pak můžete strčit do trouby, rozehřejte olivový olej a na něm opečte na kostičky nakrájenou slaninu, po chvíli přidejte cibuli a opečte, když cibulka zesklovatí, přidejte celer, bylinky a opékejte dozlatova. Nakonec dorestujte i s česnekem.
Přihoďte dršťky a zbylé koření a opékejte. Nejdříve se dršťky trochu přichytí, ale postupně pustí šťávu.
Pracujte na spíše středním ohni, ne moc zprudka. Zamíchejte protlak a přilijte vývar, víno a petržel.
Přiveďte k varu a dejte odkryté péct do trouby na půl hodiny.
Podávejte posypané trochou strouhaného sýru a opečeným toustem nebo i bez. Já k tomu už nic dalšího nepotřebuji.