Momentální puzení a čirá improvizace. Tak by se asi dal shrnout tenhle rychlý mini dortík. Koupila jsem ve slevě klasický 100 g čerstvý sýr. Znáte ho, buď byl čistý bílý s modrým písmem a pak s červeným, ten byl kápiový. Oba super, mohla bych je jen tak z obalu, což jsem taky hned udělala. Vzala jsem jich asi 8 s tím, že něco už vymyslím (třeba rovnou sníst :-). Takže byly k večeři skvělé pečené brambory obalované v parmazánové ochucené směsi s krémovým dipem. Něco na snídaně a pak to přišlo, chuť na sladké udělala své a spolu se sýrem čekajícím v lednici to už šlo ráz na ráz. Cheesecake na vidličku je celkem výstižný název, chtěla jsem opravdu jen něco malého a tak jsem použila malé keramické formičky, neboli kokotky, které jsem vyložila papírovým košíčkem na mufiny. Abych neměla jen čistě vanilkový cheesecake, použila jsem hrst roztopených čokoládových peciček, víc jak 50 g jich určitě nebylo. Recept je velmi rychlý a jednoduchý a to je taky důvod, proč ho sem dávám. Když budete potřebovat nějaký rychlejší dezert, se kterým nebude moc práce, ale vytvoříte luxusní lahůdku. Ze 3 balení po 100 g jsem upekla 4 kulaté formičky a 2 menší hranaté, tak celkem by to na 5 porcí pro dospělého dalo.
Potřebujete:
- 3 x 100 g žervé
- 2 vejce
- 3 PL moučkového hnědého nebo klasického cukru s tím, že si případně podle chuti přidejte, krém vám zkrátka musí chutnat.
- asi 10-12 kořeněných sušenek Spekulatius případně Bebe sušenky (používala jsem ráda Dobré ráno celozrnné)
- asi 0,5 cm plátek másla
- 1 PL vanilkového extraktu
- špetku soli
- cca 50 rozpuštěné čokolády
Připravte si formičky s papírovými košíčky a zapněte troubu na 160 °C.
V robotu rozsekejte sušenky, přidejte máslo a rozmixujte. Směs si lžící rozdělte do formiček a natlačte ji tam.
Pak umíchejte sýr s vejci a dochuťte. Rozpuštěnou čokoládu na směs jen tak nalijte a velmi ledabyle lžíci jednou zamíchejte, abyste měli mramorový vzhled směsi. Tu pak nandejte na sušenky do formiček.
Dejte na plech péct do trouby na 40 minut. Nakonec bude krém ve formičkách zvednutý, ale po vychladnutí si sedne.
Po vyndání z trouby nechejte dortíky zchladnout, pak je opatrně vyklopte do dlaně, pokud vám krém přetekl papírový košíček vevnitř ve formičce, nejdříve objeďte nožem po obvodě a krém tak uvolněte. Pak opatrně stáhněte papír z dortíku a postavte jej na talířek. Jde to dobře. Podávejte třeba s ovocem, se šlehačkou a malinami, šlehačkou a čokoládovou polevou, prostě podle vaší chuti, fantazie a dostupných zdrojů dezert dotvořte.