Tradiční starý anglický pokrm, který je jako dělaný pro chladné zimní dny. Připravuje se z mletého masa se zeleninou, které se peče pod přikrývkou z bramborové kaše. Tu můžete doplnit mrkví, petrželí nebo třeba kouskem dýně, kterou jsem si přidala já do svého receptu. Správně by se měl shepherd’s pie připravovat z jehněčího nebo skopového masa. Pokud se použije hovězí, pak se mu říká cottage pie. Pokud ale nebudete mít ani jedno a upečete jej s běžně dostupným mletých mixem vepřového a hovězího masa, myslím, že se svět nezboří. Že je shepherd’s pie neboli pastýřský koláč původně ze skopového a jehněčího více než jasné. Ale s jiným masem nebude chutnat o nic hůře. Je to takový ten poctivý, od základu vařený pokrm. Můžete upéct plný velký pekáč a pohostit tak klidně půl autobusu. Já jsem jej pekla po návratu z dovolené. Měli jsme doma děsný nepořádek a spoustu uklízení po vybalování. Tak jsem jídla udělala opravdu hodně, abych měla pár dní klid, bez starosti o večeře a obědy do práce. Nám nevadí jíst pár dní za sebou stejné jídlo, zejména když je to taková dobrota. Ale po vychladnutí si můžete kus i zamrazit na horší časy.
Potřebujete (popíšu tu svojí velkou dávku na velký hluboký pekáč, ale klidně připravte jídlo z polovičního množství:
- 1 kg mletého masa podle vaší volby
- 1 velkou cibuli
- 5 velkých stroužků česneku
- 2 celé řapíky celeru i s listy
- 2 – 3 vetší mrkve
- 400 g balení mraženého hrášku
- sůl, pepř
- 6 PL hnědé omáčky – to je tradiční omáčka kečupového typu, která se běžně používá v Anglii a Irsku. Dá se běžně koupit i u nás. Já si ji občas koupím v Lidlu, když mají dny anglické kuchyně.
- 2 PL worcestrové omáčky
- 1 rajský protlak 100 ml
- 1 konzervu sterilovaných rajčat
- 1 ČL sušeného rozmarýnu
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL uzené sladké papriky
- 1 kg brambor (na kaši)
- 2 velké kořeny petržele (moje verze, nemusí být)
- 1 malou dýni hokkaido (to je taky jen moje variace)
- 2 PL másla
- mléko dle potřeby
- strouhaný cheddar do kaše. Já jsem do tohoto množství nastrouhala celé 250 g balení.
Do osolené vody dejte vařit brambory případně s další nakrájenou zeleninou, kterou jste se rozhodli přidat.
Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidejte nadrobno nakrájené řapíky celeru. listy si zatím dejte bokem. Mrkev nechejte na větší kousky a přimíchejte. Zeleninu chvíli restujte a pak přidejte mleté maso. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčata, omáčky a bylinky. Duste otevřené na mírném ohni asi 30 minut. Hrášek vmíchejte až nakonec.
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Připravte si velký pekáč 30 x 40 cm
Uvařené brambory slijte a přidejte do hrnce máslo, nechejte jej pod pokličkou rozpustit a s trochou mléka připravte bramborou kaši, jak jste zvyklí. Nedělejte kaši moc řídkou, spíš lehce pevnější, ale tak, aby se dala rozetřít na maso v pekáči. Nakonec do kaše zamíchejte nastrouhaný sýr a ochutnejte, jestli není potřeba ji trochu dosolit.
Pak už jen dejte maso do pekáče a přikryjte jej kaší. Pečte ve vyhřáté troubě 40 minut. Nakonec můžete i přidat teplotu na 200 °C, aby kaše snáze zezlátla, pokud ještě po uplynutí 30 minut není lehce opečená.
Po upečení vyndejte pekáč z trouby a nechejte jídlo odpočívat. Myslím, že i klidně 20 minut až půl hodinky. Je opravdu hodně horké a nedá se hned jíst. Pokud nemáte doma zimu, nevychladne vám ani kaše na povrchu. Navíc hodně horké se i hůře servíruje. Počítejte i tak s tím, že formu získá až po úplném vychladnutí a snadno se pak ukrojí třeba kousek na ohřátí k obědu do práce. Já jsem večer, když jsem shepherd’s pie připravovala, zkoušela i porci nafotit. Ale kromě toho, že samozřejmě podmínky na focení byly příšerné (což se mě týká v podstatě celou zimu, za bílého dne prakticky nic uvařit nezvládnu), tak jídlo na talíři byla taková malinko kejda. Takže jsem pak ukrojila další den odpoledne kus pěkně vychladlé porce a tu ještě vyfotila, abyste viděli, jak pokrm vypadá. Po ohřátí si už taková porce drží tvar pěkně. A chutná báječně!