Zase jedno vaření, které nebylo v plánu, lépe řečeno původně jsem myslela, že krůtí prsa, co jsem rozmrazila na řízky, se snědí během víkendu. Ale události šly jinak a nakonec jsme i s návštěvou jedli na výletě. Tak jsem přemýšlela, co s masem, které jsem už měla v mrazáku balené po 2 plátcích, aby se kluci mohli případně sami uvařit, když nebudeme doma. Navíc jsem věděla, že následující 2 dny je nesníme. Rozhodla jsem se proto zkusit pečené kuličky z mletého masa. V lednici mi pak v pohodě vydržely a třetí den jsem jen udělala omáčku, kuličky v ní prohřála a podávala se soba nudlemi. Krůtí kuličky v teriyaki omáčce nemusíte samozřejmě připravovat takhle krkolomně, ale jen pro inspiraci píšu celou anabázi, protože doufám, že nejsem sama, komu se občas příprava resp. plánování vymkne z rukou.
Potřebujete:
- cca 500 g namletého krůtího masa, já měla zmíněné plátky z prsíček, ale může být cokoli
- 1 vejce
- ½ ČL soli
- 2 ČL strouhaného zázvoru nebo ½ ČL mletého (koření)
- 2 stroužky česneku
Na omáčku:
- ½ hrnku světlé kvalitní sójové omáčky
- ¼ hrnku rýžového octa
- 2 stroužky česneku
- 2 ČL strouhaného zázvoru
- 2 PL slunečnicového oleje
- špetka mletého pepře
- 3 – 4 PL hnědého cukru
- 1 PL škrobu
Samotná příprava je hrozně jednoduchá. Pomleté maso pořádně promíchejte se všemi ingrediencemi rukama nebo v robotu, až začne pěkně lepit. Do malé misky si dejte vodu na namáčení rukou a do malého pekáčku naskládejte vytvořené kuličky, trošku podlijte a pokapejte olejem.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
Na omáčku smíchejte všechno ingredience kromě škrobu, přiveďte k varu a krátce povařte. V malém množství vody (2 – 3 PL) rozmíchejte škrob a vmíchejte do omáčky, nechejte zhoustnout a je to. Krůtí kuličky v teriyaki omáčce podávejte s rýží nebo nudlemi, posypejte sezamovými semínky. Pokud budete mít kuličky udělané dopředu, prohřejte je v omáčce.