Jak jsem tu už psala, moje pečená řepa byla víc než velká, takže jsem ji potřebovala nutně zužitkovat. Vyrobila jsem tuhle rychlovku. Je to ještě jednodušší obdoba okurkových pickles do lednice. Velice snadný recept, ale pokud tyhle kyselinky máte rádi, tak směle do toho. Tentokrát tedy nebudeme kvasit přirozeně mléčným kvašením, ale ohulíme řepu octovým roztokem. Marinovaná červená řepa je vážně skvělý způsob, jak přebytek vařené (pečené) řepy použít.
Potřebujete:
- asi kilo řepy nakrájené na kousky
- 1 hrnek vinného octa
- ¾ hrnku vody
- ¾ hrnku cukru
- 2 ČL soli
Nejdříve si svařte nálev a nechejte jej vychladnout. Do čisté velké sklenice nacpěte řepu a nálevem ji zalijte tak, aby byla celá ponořená. Zavřete víčkem a nechejte v lednici aspoň týden, než se do ní pustíte.
Takto připravená marinovaná červená řepa by v lednici měla vydržet aspoň 2 měsíce, ale to se nejspíš nestane, protože zmizí dříve. Můžete ji jíst jen tak, jako oblohu nebo si vyrobit salát s trochou majonézy a zakysané smetany dochucený podle chuti.