sladká jídla a dezerty

Valašské frgále

posted by Zdena 7 března, 2016 12 Comments
Tak konečně na ně došlo. Už mnohokrát jsem se valašské frgále chystala upéct. I když to vlastně je zavádějící pojmenování, protože frgál býval koláč, který se nepovedl. Ale už to tak bývá, že se někdy uchytí slovo nebo název čehokoli, který původnímu významu vůbec neodpovídá. Dnes je jejich den.

Je to tak trochu forma terapie pro mne. Potřebuji zaměstnat mozek něčím jiným, než je ucpaný dešťový svod a neustále běžící čerpadlo u domu. Pokud jste zažili vodu v domě, víte, o čem mluvím. My jsme si to před 2 lety dali a po třech letech v novém domě budovali celé přízemí nanovo. Parádní 2 měsíce prázdnin na betonu. Ale dnešní optikou to zase nebyla taková tragédie, lidé musí čelit mnohem těžším zkouškám, takže to tak bereme a jdeme dál. To ovšem neznamená, že nás vodní živel nechává klidnými. A proto se hodí malé rozptýlení v podobě zadělávání těsta a podobně.

valašské frgále

Určitě se nebojte do frgálů pustit, není to vůbec nic složitého. Může vás trochu zaměstnat příprava náplní. Já jsem čas neměla, tak jsem použila svá švestková a jablíčková povidla, která jsou tak dobrá, že už je nemusím nijak dochucovat. Při jejich výrobě jsem už použila rovnou koření, takže je slupnete jen tak ze skla, ani nemrknete. Na 1 koláč padla 1 zhruba 250 ml sklenice.

Na další 2 frgály jsem dala tvarohovou náplň, kterou jsem dělala od oka, z asi 400 g tvarohu z Orrero prodejny z Hradce Králové. O tom jsem už někde básnila, lepší neznám. Pokud nemáte možnost si v jejich prodejnách nakoupit, tak použijte tvaroh v kostce.

Do tvarohu jsem zamíchala 1 vejce a cukr, citrónovou nechemickou kůru a vanilkový extrakt. Připravovala jsem podle chuti. Tato náplň mi vyšla na 2 koláče s tím, že u druhého jsem musela doplnit trochou povidel.
Na internetu najdete mnoho receptů na náplně. Klasika je ze sušených hrušek nebo hruškových povidel, pak maková a různé jiné. V podstatě bych řekla, že si na těsto můžete dát, co chcete, co vám chutná.
Na 4 koláče potřebujete:
  •  500 g mouky, napůl polohrubou s hladkou
  •  35 g čerstvého droždí
  •  ¼ l mléka
  •  70 g cukru, v receptech je často uváděný moučkový cukr, ale ten jsem neměla a použila jsem krupici, zcela bez problému.
  •  125 g měkkého másla
  •  2 žloutky
  •  špetku soli
  •  citrónovou kůru z 1 chemicky neošetřeného citrónu, popřípadě její sušená obdoba, potom asi ½ ČL.
  •  1 rozmíchané vejce na potírání okrajů
  •  drobenku, tu jsem tedy taky dělala od oka asi ze 100 g másla

A jdeme na to. Do mísy nasypte mouku, udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Posypte jej 1 PL cukru z připraveného množství a zalijte vlažným mlékem. Použijte asi polovinu mléka. Promíchejte v důlku vše vařečkou, udělejte kašičku a přikryjte. Nechejte vzejít kvásek. Když se na kvásku začnou dělat bublinky, tak přidejte máslo, žloutky, špetku cukru, citrónovou kůru a zbytek cukru a mléka a zadělejte těsto. Pěkně ho vypracujte, a když je hladké a pěkně propracované, dejte jej do tepla kynout. V zimě s úspěchem používám troubu předehřátou na 37 °C, pak ji vypnu a šoupnu tam mísu s těstem.

A teď přijde hlavní fígl při přípravě frgálů. Podle toho, co jsem vyčetla, by se mělo těsto nechat vždy asi 15 – 20 minut kynout, pak znovu propracovat a zase kynout a tohle celé se zopakuje 3 krát. Já jsem nechávala asi půl hodiny, protože jsem k tomu měla hodně běhání kolem domu. Ale vůbec nic se nestalo, těsto bylo luxusní, krásně se s ním pak pracovalo.

Vyhřejte troubu na 180 °C (horní a dolní pečení, u horkovzdušné o 20 °C méně).

Z vykynutého těsta připravte 4 bochánky.

Na pečícím papíru nebo podložce rukou vytvarujte koláč, průměr by měl mít kolem 30 cm, jde to velmi dobře, prostě těsto pomačkávejte do stran a tím se k požadovanému formátu snadno a rychle dopracujete.

Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Potom natřete požadovanou náplň, která by měla být zhruba 2 x vyšší než těsto.

Posypte drobenkou a dejte péct na 20 minut do zezlátnutí okrajů. Potom koláč vyndejte, přesuňte na mřížku a dejte péct další.

A pak už nezbývá než se krotit. Koláče jsou výborné a mizí rychlostí blesku.

valašské frgále

Také se Vám může líbit

12 Comments

Lida 2 března, 2018 at 2:33 pm

úžasný recept,snad se frgál podaří,už se te´d těším Lída

Reply
Zdena 4 března, 2018 at 9:39 pm

Já myslím, že se podaří určitě, držím palce a přeji dobrou chuť.

Reply
Ivana 18 března, 2018 at 5:12 pm

Jsou opravdu výborné díky za recept😊 Vyfotit jsem nestačila…

Reply
Zdena 18 března, 2018 at 6:57 pm

No tak to je skvělé, u nás se taky vždycky jen zapráší. Zrovna se na ně v dohledné době chystám. Mějte se krásně. Zdena

Reply
Eva Gutray 28 května, 2018 at 12:17 pm

Bezvadne dokonca s rozvrenych jablcok a snehovou penou, ale penu dajte az ku koncu pecenia. Thank you very much Australanka

Reply
Zdena 28 května, 2018 at 2:07 pm

Milá Australanko, zdravím a díky za inspiraci. To určitě zkusím. Když sníh, tak by mohl být i tvaroh a sem tam rybíz pod sněhem :-). Mějte se krásně, Zdena.

Reply
Marcela 25 července, 2018 at 8:42 am

Mám pocit, že na Valašsku zdůrazňují, že pa pečení pokapeme rozpuštěným máslem s rumem 🙂

Reply
Zdena 25 července, 2018 at 9:28 am

No to zní rozhodně dost dobře, pokapat máslem s rumem nemůže být na škodu. Díky za skvělý tip. Zdena

Reply
Olga 28 července, 2018 at 8:38 am

To Vaše těsto je téměř shodné s mým, ze kterého peču hanácké koláče. Opravdu výborné těsto! Nesmí se používat jiný tuk než výhradně máslo. Zatím jsem pekla vždy jen koláče, teď zkusím i frgále.

Reply
Zdena 29 července, 2018 at 9:40 pm

Určitě, máslo je základ 🙂. Tak ať si na těch frgalech taky pochutnáte. Zdena

Reply
Eva 1 listopadu, 2018 at 5:23 pm

Prosím o informaci kde je možné sehnat chemicky neošetřené citrony. Děkuji

Reply
Zdena 2 listopadu, 2018 at 6:23 pm

Dobrý den, já kupuju bio citróny v Lidlu, tak předpokládám, že chemie tam není. Minulý týden jsem poprvé koupila v Globusu citróny na vaření, na kterých píšou, že nejsou chemický ošetřené po sklizni. To mi sice trochu zní malinko jako kulišárna, před sklizní tady ošetřované byly? Tak si nejsem úplně jistá, jestli jsou úplně free, ale určitě lepší než běžné citróny. Mějte se, Zdena

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..