Dostala jsem od mamky pytlík s mraženými velkými širokými fazolovými lusky. Ale můžete použít i klasické tenké zelené či žluté lusky. Je to rychlá, výborná večeře.
Pokud nemáte rádi kopr, můžete jej vynechat a udělat si lusky jen v kyselé omáčce.
Potřebujete:
- fazolové lusky, měla jsem asi litrovou misku
- 1 cm z kostky másla
- 1 vrchovatou PL hladké nebo hladké špaldové mouky
- 200 ml studené vody, případně mléka
- 100 g zakysané smetany
- 1 malý bobkový list
- 1 PL sekaného kopru
- sůl, pepř
- vařené brambory jako příloha
- vařená vejce podle počtu osob a i podle chutí, buď natvrdo nebo nahniličko
Postup je jednoduchý. Lusky propláchněte ve vodě v cedníku, abyste se zbavili sněhu a ledu, odstraňte stopky a vlákna z krajů, pokud to jde. Dejte je vařit do slané vody asi na 10 minut, měly by být měkké, pokud ne, povařte trochu déle.
V hluboké pánvi nebo širším kastrolu zpěňte máslo, zaprašte moukou, chvíli opražte a zalijte vodou, rozmíchejte bešamelovou omáčku, podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Vhoďte bobkový list a povařte asi na mírném ohni asi 10 minut. Přidejte kysanou smetanu a kopr, osolte a opepřete podle chuti. Pokud se vám zdá omáčka kyselejší, můžete dát špetku cukru, vše podle vaší chuti. Pak už jen vmíchejte fazolky. Můžete servírovat. Výborně se k luskům hodí vařené brambory a vajíčko.