Tentokrát s kanadskými borůvkami z maminčiny zahrádky. Mamka má dva už velké keře obsypané borůvkami, neuvěřitelně se jim u ní na zahradě daří. Samozřejmě, že lesní borůvky jsou nej, ale tyhle jsou taky bezva. Mám je moc ráda. Je to ovoce, které nemá úplně krátkou sezónu a můžete si je chvíli užívat, zejména pokud se vám podaří nakombinovat odrůdy tak, aby dozrávaly v různém období. O to se sama snažím, ale zatím na 2 vysazené keříky připadá jeden, který nepřežije sezónu. Asi nemám ty úplně nejlepší podmínky, i když se snažím. No ale může být lepší snídaně než domácí granola s čerstvě natrhanými borůvkami? Tento koláč už dělám pár let a skvělé na něm je, že můžete použít jakékoli ovoce, můžete jej péct celoročně, jen obměňujete náplň, případně trochu okořeníte podle použitého ovoce. No zkrátka je super, borůvkový koláč s ricottou byste mohli směle upéct i s lesními borůvkami. Ty ale mají bohužel sezónu o poznání kratší.
Potřebujete:
Na korpus:
- 1 hrnek jemně mletých mandlí
- ¾ hrnku hladké celozrnné mouky
- 4 PL hnědého cukru nebo Rapadury
- 75 g studeného másla
- špetku soli
- 3 PL šlehačky
- 2 PL vody
Na náplň:
- 1 balení ricotty
- 1 PL mletých mandlí
- 1 PL mouky
- 1 vejce
- 3 PL zakysané smetany nebo tučného jogurtu
- 3 – 4 PL hnědého cukru, podle toho, jak kyselé máte ovoce
- špetku soli
- plný hrnek borůvek
- drobenku na posypání
Rozehřejte troubu na 180 °C.
V robotu smíchejte suroviny na mandlový korpus. Natlačte jej do kulaté formy o průměru kolem 30 cm. Pod těsto dávám pečící papír. Pokud to jde hůře, těsto se lepí, namočte si ruce do misky s vodou a pak to je hračka. Ač dělám těsto víceméně stále stejně, někdy lepí víc, někdy míň. Když nelepí moc, tak jej vyválím mezi 2 vrstvami potravinové folie a je to raz dva hotové.
Pak umíchejte náplň, natřete ji na těsto a navrch rozprostřete borůvky.
Posypte drobenkou, tu si udělejte, jak jste zvyklí. Můžete do ní pro změnu přidat i trochu mandlí nebo špetku skořice.
Pečte koláč v troubě asi 40 minut.