Nevíte, co s polentou? Tak tohle je recept pro vás, chcete-li vyzkoušet něco jiného než kaši (nic proti ní, máme ji moc rádi). Poprvé jsem polentový koláč pekla před asi 25 lety, když jsme pobývali o prázdninách u našich přátel ve Švýcarsku. Byla jsem paf úplně ze všeho včetně různých kuchařských knih a časopisů. Lákalo mě vyzkoušet kde co. Polentu jsem neznala a jako úplně první recept jsem si našla právě polentový koláč. O kaši jsem tenkrát neměla tušení. Teď často na naše milé přátele vzpomínáme, někteří odcházejí a jiní prožívají těžké chvíle. Běžně mám spojené zážitky s jídly, a proto došlo právě i na polentový koláč. Recept jsem si kompletně vymyslela, ten původní si už samozřejmě nepamatuji. Ale po pravdě, není to žádná věda, není co vymýšlet. Je to podobné, jako když děláte pizzu, na těsto dáte omáčku a různé ingredience podle toho, co máte po ruce nebo na co je chuť, pak sýr a víceméně je to všechno.
Dělala jsem koláč na velký plech, aby zbylo i pár obědů do práce.
Potřebujete:
- 2 hrnky hrubé polenty (nebo aspoň tak hrubé jako je hrubá krupice, ne jemnou instantní polentu)
- 3 hrnky vody
- 2 ½ – 3 hrnky mléka (nebo taky vody, pokud nechcete mléko použít)
- 2 ČL soli
- 2 PL másla
- hrst strouhaného tvrdého sýru, třeba Gran Moravia, Parmazán, Pecorino
- pepř
- 2 stroužky česneku nebo 1 ČL granulovaného česneku
- 2 – 3 velké červené řepy
- 3- 4 mrkve
- tymián, sůl, pepř
- olivový olej
- rajčatovou omáčku na těstoviny
- sýr na oblohu – mozzarellu, fetu nebo jiný sýr, klidně i modrý plísňový. Já jsem měla zbytek brie, kterou jsem potřebovala zlikvidovat, tak jsem ji tam taky dala
- bylinky na oblohu – tymián, oregano, bazalku
Nejdříve si na kolečka nekrájejte řepu a mrkev, pokapejte je olejem, osolte, opepřete, posypte třeba trochou tymiánu a na plechu je dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny.
V hrnci přiveďte k varu vodu s mlékem, osolte, pepřete, dejte strouhaný česnek. Potom pomalu za stálého míchání přisypávejte polentu. Vařte na velmi mírném ohni, až je polenta měkká. Míchejte velmi opatrně, polenta je jako sopka a bublající láva je hodně nepříjemná, pokud vám přistane na ruce či kdekoli jinde. Vařit se bude asi 20 minut, pokud byste začali připalovat, uberte oheň a přilijte trochu vody. Nakonec vmíchejte máslo. Po uvaření odstavte a na olejem vymazaný plech polentu nalijte a uhlaďte do vrstvy silné kolem 1 cm. Nechejte chvíli vychladnout.
Potom potřete povrch rajčatovou omáčkou, posypte bylinkami. Poklaďte kolečky pečené zeleniny. Navrch dejte vrstvu nahrubo nadrobených či nastrouhaných sýrů. Zakapejte olivovým olejem, opepřete a dejte péct do trouby na zhruba 30 minut.
Po upečení nechejte koláč chvíli zchladnout, i tak bude horký až až. Ale chladnutím se trochu zpevní těsto. Je z polenty a tak k němu je třeba i přistupovat. Nabírejte jej na plochou lopatku, jinak se bude drobit. Až si budete krájet druhý den z chladného koláče, bude to už úplně v pohodě, vychladlé těsto drží pevně.