Chuť jsem na ně dostala v obchodě, na tácku ty 4 velké klobouky vypadaly tak lákavě, že už jsem je viděla na pekáči. Neodolala jsem. Plněné žampióny můžete naplnit dle libosti. Já jsem to měla tentokrát v bezmasé variaci s žervé, Pecorinem a bylinkami. Můžete je podávat jako předkrm, ale ruku na srdce, kdo doma chodujete? My teda ne, sníme tak akorát jedno jídlo a máme dost, ani polívku nejíme s hlavním jídlem, ale máme ji jako samostatný hlavní chod. Snad s výjimkou vývarů, což mi připomíná, že jsem právě vyvařila skelet z bio kuřete, tak se na lehkou polívčičku chystám. Ale plněné žampióny si můžete dát jako výborný lehký oběd se salátem nebo je přiložit k lehkému masu. Já jsem na ně byla náhodou sama (chuť na ně byla opravdu velká, když jsem si sama sobě pekla, většinou se mi moc pro mne samotnou vařit nechce) a dva snědla k večeři se salátem. Druhé dva jsem si druhý den ohřála v práci k pečenému prsíčku z onoho bio kuřete a ač jídlo bylo ohřívané, jinou pro mne přijatelnou verzi v práci nemám, tak jsem si moc pochutnala.
Potřebujete:
- 4 velké žampiónové hlavy. Ale neměla jsem Portobello, byly to klasické žampióny, ale veliké. Portobello by byly ještě větší a museli byste náplně připravit minimálně o polovinu více, raději rovnou dvojnásobek a naplnili byste je vrchovatě.
- 100 g žervé
- 50 g Pecorina nebo sýru parmazánového typu
- 1 zelenou jarní cibulku
- 1 PL sekané petrželky
- 1 ČL sekaného čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného
- olivový olej
- sůl, pepř
Houby očistěte. Do malého pekáčku kápněte olivový olej. Trochu pokapejte i vnitřek žampiónů. Náplň smíchejte v misce, podle chuti dosolte, dejte do hlaviček. Ty narovnejte do pekáčku a lehce zastříkněte olivovým olejem a opepřete.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 45 – 60 minut. Já nemám ráda, když nejsou pečené houby rozpečené dokonale, připadá mi, že pak chutnají jako guma a ruší mě vnímat ostatní ingredience.
Za to když je klobouček úplně vypečený, krásně voní a je jemný a měkký, tak je to jako byste si náplň postrouhali lanýžem. Zkrátka luxusní.