hlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninys masem

Mexický kotlík

posted by Zdena 12 května, 2017 0 comments

Původně jsem koupila půl kila kližky, že udělám gulášovou polévku. Lépe řečeno mě inspirovala paní, která v řeznictví stála o pár míst přede mnou. Pak se mi to ale rozleželo a doma jsem si říkala, že bych si dala něco šmrncovnějšího, ve stylu chilli con carne. Tak jsem trochu zaimprovizovala, inspirovala se i mexickými polévkami a vyrobila tenhle mexický kotlík, který je něco mezi polívkou a eintopfem a je skvělý.

Potřebujete (na 5 – 6 porcí):

  •  500 g hovězího masa, které jste zvyklí používat na guláš (za mne kližku)
  •  3 – 4 chilli papričky, podle pálivosti a vaší odolnosti
  •  1 cibuli
  •  4 stroužky česneku
  •  rostlinný olej nebo ghí
  •  2 ČL drceného římského kmínu
  •  2 ČL koriandru
  •  1 – 2 ČL uzené sladké papriky
  •  2 – 3 ČL oregana
  •  ½ ČL čerstvě mletého pepře
  •  ½ ČL cayenského koření
  •  sůl
  •  asi 1 litr tekutin, buď dejte vodu a k tomu přihoďte 1 kostku bio bujónu, nebo použijte vývar rovnou,  pokud jej máte
  •  3 střední brambory
  •  1 sladkou papriku
  •  1 konzervu sterilovaných rajčat. Já jsem použila sklenici rajčatové omáčky, co jsem si vyrobila v létě, je i s bylinkami a je velmi chutná, tak se do tohoto jídla výborně hodila. Pokud takovou máte, použijte ji klidně taky. Navíc jsem do jídla přimíchala skleničku sterilované pečen zelenina a la rataouille, taky vlastní výroby. Obojí dalo jídlu skvělou strukturu a chuťově se spolu s použitým kořením krásně do mexického ducha jídla hodilo, i když primárně jsou obě zavařeniny charakterem středomořské.
  •  3 PL rajského protlaku (pokud nepoužijete svoje zavařeniny)
  •  zakysanou smetanu k servírování

Maso nakrájejte na menší kostky. Cibuli, česnek a chilli papričky nadrobno. V papiňáku osmahněte na tuku nejdříve krátce cibuli s česnekem a chilli, po chvilce postupně přihazujte maso, ať se hrnec moc neochladí. Opečte všechno maso, ať se zatáhne. Přihoďte koření, vmíchejte rajčata a protlak nebo připravené rajčatové a zeleninové omáčky. Zalijte tekutinou tak, aby bylo maso asi 1 cm pod hladinou, osolte. Nejdříve spíše opatrně, tak 1/3 ČL. Ochutnejte, ale zatím nemusí být jídlo slané tak, jak byste jej chtěli jíst. Tekutina se ještě během vaření zredukuje a tím pádem se slanost bude měnit. Dosolit můžete vždy. Zavřete patentní poklicí a vařte na velmi mírném ohni asi 1 – 1 ½ hodiny. Pak vypněte a nechejte ujít páru. Otevřete, a pokud je maso měkké, přidejte na větší kusy nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou papriku. Vařte na mírném ohni bez pokličky, dokud nebudou brambory měkké. Zároveň se zredukuje nadbytečná tekutina, ale pohlídejte, ať je tekutiny v hrnci dostatek a jídlo se nepřipálí.

Podávejte se zakysanou smetanou, s tousty nebo s rýží.

 

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..