hlavní jídlainspirace ze světaryby a seafoodsaláty a lehká jídla

Dýňové krémové risotto

posted by Zdena 14 března, 2017 0 comments

Výborné jemné jídlo, které můžete zkusit, pokud vám zbyla pečená dýně nebo i dýňové pyré. Krémovou strukturu i chuť dodáte čerstvým sýrem, třeba kozím. Dýňové krémové risotto má kromě delikátní chuti i skvělou barvu. Dýně nepotřebujete moc, stačí vám zhruba hrnek pyré nebo rozmačkané pečené dýně. Risotto jsem doplnila mušlemi, které jsem měla mražené, vyloupané na malém tácku.

Potřebujete:

  •  rýži na risotto (třeba arborio), pro 4 lidi asi 1 ½ hrnku a ještě vám zbude
  •  1 menší cibuli
  •  2 stroužky česneku
  •  1 L vývaru, ten by samozřejmě byl optimální doma připravený. Ale kdo máte čas udržovat stále po ruce domácí vývar. Pro tyto účely si vypomáhám bio vývarem v kostce.
  •  suché bílé víno, dohromady asi tak 200 ml
  •  sůl, pepř
  •  dýňové pyré, tak 200 – 300 ml
  •  100 g čerstvého sýru typu Philadelphia nebo kozího či ovčího čerstvého sýru
  •  měla jsem půl koule mozzarelly, tak jsem ji v rámci žádoucí krémové konzistence natrhala na kousky a přidala taky
  •  30 g másla
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  1 balení mušlí (300 – 400 g)
  •  další stroužek česneku
  •  trochu olivového oleje
  •  špetku tymiánu
  •  tročku vína na zastříknutí mušlí
  •  citrónová šťáva
  •  hrst sekané petrželky, pokud máte

Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku a česnek, pak přidejte rýži a promíchejte, chvíli opékejte. Přidejte první naběračku vývaru a dýni.

Pracujte na mírném ohni a vždy nechejte vývar téměř zmizet a postupně přidávejte další. Mezitím párkrát přilijte i bílé víno. Celý proces bude trvat tak 20 minut až půl hodiny. Cílem je, aby rýže byla skoro měkká, jen uvnitř na skus pevnější, ale ne křupavá. To se ne úplně lehce chytá a někdy je zkrátka rýže už měkká, nesmíte ji ale nechat rozvařit. Nám tedy doma nechutná, když uvnitř křupe, takže se snažím chytit optimální konzistenci. Pak už jen vmíchejte sýr a máslo. Podle chuti případně dosolte a opepřete.

Mušle si buď můžete připravit předem a pak jen krátce prohřát, nebo začněte zhruba v půlce vaření risotta. Na olivovém oleji krátce osmahněte česnek, přidejte mušle a špetku tymiánu a soli. Mušle pustí šťávu, tak ji nechejte zredukovat, kápněte víno. Když se tekutina skoro úplně vyvaří, je jí už jen malinko, přidejte petrželku, pokud ji máte. Ještě trochu citrónové šťávy a případně podle chuti dosolte.

Risotto podávejte s pár mušlemi zakápnuté olivovým olejem.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..