Různé druhy curry vždycky příjemně zpestří jídelníček. Ač je zdánlivě hodně ingrediencí, které si musíte připravit, jídlo je ve své podstatě velmi jednoduché. Určitě se nebojte jej zkusit. Rybí curry je poměrně jemné, záleží samozřejmě, jaké grády má vaše koření. Tenhle recept je inspirovaný Srí Lankou, kde do curry dávají různé curry směsi, na rozdíl od Thajska, kde se používají curry pasty. Curry směsi koupíte i u nás skutečně nejrůznější a pokud budete vybírat, není špatné sáhnout po těch z koutků mezinárodní kuchyně. Jsou přeci jen o něco autentičtější. Ale i s běžně dostupným curry si připravíte dobré jídlo. Složení směsi či pasty je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících výsledek
Potřebujete:
- asi půl kila ryby, měla jsem filety tmavé tresky. Nemá moc kostí, jen pár, které se snadno při porcování odstraní.
- 3 stroužky česneku
- 1 – 2 chilli papričky. Moje nebyly skoro vůbec pálivé, dala jsem tedy 2. Kdybych dala 3, nic se nestane. Řiďte se tedy pálivostí.
- kus zázvoru velikosti palce
- citrónovou trávu (lemongrass), bílou část z jednoho stonku. Já jsem ji neměla, ale mám sterilovanou pastu, kterou mívají v Lidlu. Je to dobrá náhrada. Můžete použít i sušenou, dá se celkem snadno koupit.
- curry koření, moje směs byla jemnější zelená směs, dala jsem jí celkem 3 PL, výraznějšího koření dejte méně
- 1 ČL kurkumy, jen pokud nebudete mít žlutou směs koření, dodá jídlu pěknou barvu. S mojí zelenou směsí nevypadalo nijak vábně. Navíc kurkuma je superpotravina, tak vám jedině prospěje.
- 1 konzervu kokosového mléka (400 ml)
- kůru a šťávu z půlky vydrbané limetky. Vím, že omýt nestačí, ale bio limetku běžně nekoupím, tak to moc neřeším.
- sůl
- 1 – 2 PL hnědého cukru, to podle chuti
- kousek skořice vcelku. Já používám cejlonskou, která se snadno drtí jen rukou, tak jsem do jídla nadrobila asi 1 ČL kousků.
- nať koriandru
- olej
Rybu zbavte kostí a nakrájejte na větší kousky. Nakonec se vám stejně při vaření dost rozpadne, tak čím větší kusy necháte, tím větší vám pak zůstanou v závěru.
Česnek a papričky nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. Pokud máte citrónovou trávu, také ji nakrájejte (bílou část).
V pánvi rozehřejte asi 3 PL oleje. Dejte osmahnout česnek, papričky, zázvor a citrónovou trávu. Po chvilce přidejte curry koření. Pak dejte do pánve rybu a nechejte ji zlehka opékat, opatrně otáčejte. To trvá asi 5 minut.
Zalijte kokosovým mlékem. Osolte, okyselte limetovou šťávou, trochu kůry do jídla nastrouhejte na jemném struhadle.
Vařte asi 20 minut odkryté, zároveň se redukuje omáčka. Dosolte, okyselte a oslaďte podle chuti. Nakonec vmíchejte hrst sekané natě koriandru, část si jí nechejte na zdobení. Podávejte s rýží.