Výborné a chutné díky semínkům v receptu, které se při pečení opraží. Semínkové bezlepkové krekry jsou křehké a křupavé, moc nám chutnali. Můžete si je dát jen tak k vínu, ale i jako zdravou svačinku. Nebo si je zabalit na cesty jako energetickou křupku. Na přípravu nejsou složité, jen je třeba trošku speciální zacházení s poněkud drobivějším a na druhou stranu i mírně lepkavým těstem. Pokud ale budete těsto válet mezi 2 vrstvami potravinové folie, půjde až překvapivě snadno vyválet na tenko. Rozhodně tyhle krekry stojí za vyzkoušení.
Potřebujete:
- 1 hrnek sekaných semínek. Smíchejte dohromady do hrnku lněná, slunečnicová a dýňová semínka a sezam, vše nasekejte v robotu. Asi by mohla být i mletá, nemám zatím zkušenost, ale nevidím důvod, proč by to nefungovalo.
- 2 PL lněného semínka a 2 PL chia semínek – ty pomelte, poslouží jako pojivo
- 1/3 hrnku maizeny
- 1/3 hrnku pohankové mouky
- ½ ČL prášku do pečiva bez fosfátů
- ¾ ČL soli
- 2 PL octa
- 4 – 5 PL vody
- 2 PL olivového oleje
- 1 vejce a mák na povrch
Vše smíchejte v míse robota, jen vodu zatím nedávejte, tu budete přidávat postupně během míchání. Měli byste potřebovat 4 – 5 lžic vody celkem. Těsto bude možná maličko lepivější, tak jej vyndejte na vál poprášený pohankovou nebo čirokovou moukou a udělejte z něj hroudu.
Tu rozdělte na 2 díly.
Jeden vezměte, trochu jej ztlačte, ať je placatější a dejte mezi 2 vrstvy potravinové folie a vyválejte postupně na asi 2 mm tenkou vrstvu.
Těsto pak nakrájejte na proužky dle vašich představ. Je dobré to dělat ostrým nožem, protože semínka kladou trochu odpor. Potřete vajíčkem a posypte mákem.
Pomocí tenké stěrky sušenky opatrně přendávejte na plech. Z tohoto množství jsem měla asi 2 a půl plechu. Pečte při 180 °C zhruba 15 minut. Hlídejte, každá trouba je jiná, třeba budete potřebovat o minutku dvě víc nebo méně.