Je to něco na způsob pečeného čaje, spíš taková voňavá hrušková omáčka. Velká dobrota. Pečené hrušky v cidru můžete použít jako přeliv přes dezerty, do jogurtu nebo na granolu k snídani. Můžete si je dát samozřejmě jen tak nebo se šlehačkou a zmrzlinou. Pokud byste na ně nakonec dali těsto, uděláte si poněkud šťavnatější luxusní crumble.
Potřebujete:
- 5 hrušek, oloupaných, nakrájených na větší kostičky
- 6 g másla
- 2 Pl hnědého cukru
- ½ ČL skořice
- špetku muškátového oříšku
- 250 ml cidru, my máme nejraději suchý normandský cidre (sídr), přírodní, bez přidaných dochucovadel, přirozeně pomalu kvašený, bez doslazování. I bublinky v něm vznikají přirozeně, jako třeba v šampaňském. Sladké dosycované cidery (sajdry) nám nijak zvlášť nechutnají, ani je nekupujeme, jistě taky proto, že cidre máme rádi už dlouhá léta.
Zapněte troubu na 220 °C.
Máslo rozehřejte na středním ohni na pekáči nebo na pánvi, kterou pak můžete dát do trouby. Nasypte cukr a nechejte jej karamelizovat.
Trvá to chviličku, tak neodcházejte. Hotový karamel bude od másla oddělený, ale to ničemu nevadí. Přidejte hrušky a míchejte, okořeňte.
Hrušky pustí šťávu a karamel se v ní za chvíli rozpustí. Na mírném ohni nechejte probublávat. Když je karamel rozpuštěný, přilijte cidre a promíchejte.
Nechte krátce provařit a dejte do trouby asi na půl hodiny. Tekutina by se měla zredukovat asi na polovinu či trochu více. Můžete přidat pár minut, pokud je třeba.
Vyndejte z trouby a nechejte zchladnout.