Další z kategorie polévek, do které postavíte lžíci. Vlastně není ani vyloženě důležité, jestli bude polévka z červeného zelí nebo z toho bílého. Je to zkrátka super vydatná, přitom zeleninová polévka, plnohodnotný lehký oběd nebo večeře. Díky použitému chlebu na zahuštění už nemusíte nic přikusovat, vše máte v jednom.
Potřebujete:
- asi misku nakrájeného červeného zelí. Já jsem na začátku prosince na zahradě sklidila zbytky, takové ty malé hlavičky, které se vlastně na nic jiného než na polévku nebo malý salát použít nedají. Po obrání vrchních, zimou zkoušených listů, zbylo tak akorát do polévky.
- 2 mrkve
- 1 malou cibuli
- 2 PL na kostičky nakrájeného celeru
- 2 středně velké brambory
- olivový olej
- 1 ČL kmínu
- 1 bobkový list
- 2 PL rajského protlaku
- sůl, pepř
- asi 1 – ½ vody nebo vývaru
- 2 PL sekané petrželky
- 2 – 3 plné hrsti starého, na kostičky nakrájeného chleba – řídila jsem se radou Jamieho Olivera, mého virtuálního přítele (Jamie tedy není virtuální, ale jako můj přítel pochopitelně ano. On a Nigella jsou jednoznačně lidé, díky nimž se mi z už tak oblíbeného vaření stala před lety velká radost až vášeň, dalo by se myslím i bez nějakého přehánění říct.). Tak tedy Jamie doporučuje stárnoucí chleba nakrájet na kostičky nebo natrhat na kousky a hodit na plech vysušit do trouby, když třeba něco jiného dopečete. Využijete tak teplo trouby. Je to naprosto geniální a prostá záležitost, řekla bych, že ideu pochytil od italských babiček při jeho putování po Itálii. Takový chleba, řádně dosušený, pak můžete uložit ve sklenici nebo v ziplocku a použít právě na zahuštění polévky. Máte jej zkrátka po ruce
Na oleji opečte nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a brambory. Přidejte zelí, kmín, bobkový list a ještě krátce opékejte. Zalijte vývarem, dejte protlak, osolte, opepřete a pomalu vařte, až je vše měkké, půl hodinky to trvat bude. Potom přihoďte chleba. Podle hustoty polévky, dejte nejdříve jednu až 2 hrsti a počkejte, až nasákne a změkne. Pokud se vám zdá, že polévka snese víc, přidejte. Nebojte se, i když to přeženete, nebudete litovat. Jen si polévku na talíř nenalijete, ale uděláte hromádku. V Itálii byste tím nikoho nešokovali. Zamíchejte petrželku, trochu si nechejte na ozdobení na talíř. Můžete servírovat i se lžící zakysané smetany.