Jednoduchá a nádherně voňavá polévka. Mám hrozně ráda pomalinku opékanou a lehce karamelizovanou kořenovou zeleninu s rozličným následným použitím. Petrželový krém je polévka, kterou připravíte velmi snadno, netrvá to ani dlouho. Bílé fazolky jsem měla uvařené, tak jsem misku použila do polévky, část jsem rozmixovala s petrželí a část pak nechala vcelku, mám ráda, když je v polévce i něco k zakousnutí.
Potřebujete:
- 3 velké petržele nebo pastináky (celkem něco kolem půl až ¾ kila
- 1 menší cibuli
- sůl, pepř
- máslo nebo ghí nebo olivový olej na opékání
- asi ½ ČL sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
- malou větvičku rozmarýnu
- misku vařených malých bílých fazolí (nejsou nutné)
- starší chléb na krutony (na 1 porci asi půl krajíčku), nejsou úplně nutné, nedávejte pokud nesmíte lepek
Nakrájejte cibuli nadrobno a petržel na malé kostičky. Do rozehřátého hrnce dejte tuk, na kterém budete opékat a přidejte zeleninu.
Opékejte velmi pomalu, míchejte a nechte kostičky zvolna zlátnout a vonět. V průběhu opékání osolte, opepřete a přidejte tymián a rozmarýn. Když už jste spokojeni (asi po 10 minutách), zalijte petržel vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byla asi 1 cm pod hladinou a vařte do měkka.
Když je uvařeno, vylovte větvičky bylinek, pokud jste je použili, a přidejte polovinu z misky fazolek. Nechcete-li mít v polévce celé fazolky, dejte je tam nyní všechny, případně můžete fazole úplně vynechat.
Polévku pak nechejte chvíli chladnout, ať není úplně vařící. Rozmixujte ji buď ponorným mixérem, nebo ve velkém mixéru, jak jste zvyklí.
Chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opečte na pánvi.
Polévku podávejte s krutony zakápnutou dobrým olivovým olejem. V bezlepkové verzi pečivo vynechte.