inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Cookies s čokoládou

posted by Zdena 31 října, 2016 0 comments

Už jsem pekla kde co a vyzkoušela opravdu spoustu věcí. I spoustu různých sušenek. Ale ještě nikdy jsem se nepustila do těch velkých, kulatých cookies, co jsou tvrdé na povrchu a žvýkavé uvnitř. Když jsme poprvé byli ve Starbucks kavárně, tak mi tam připadalo nejlepší úplně všechno, doteď to miluju. I když už sama vím, že jinde mají i mnohem lepší kafe, tak Starbucks je zkrátka to první, kde jsme něco podobného viděli. Nejrůznější druhy kdo ví čím vším ochucených káv. Když jsme si něco koupili, tak to bylo v ceně oběda, co bychom si tenkrát tak u nás v Čechách dali. A tím pádem jsme kolem sladkých muffinů a cookies, co tam měli, jen mlsně obcházeli. Takže i cookies jsou nostalgické vzpomínky. Teď už mě od prázdnin syn přemlouvá, ať je upeču. Konečně jsem doplnila zásoby a dokoupila mléčnou čokoládu, kterou tam on požaduje, protože hořká mu nechutná. Už nebylo zbytí.

Potřebujete:

  •  120 g změklého másla
  •  ½ hrnku hnědého třtinového cukru krystalového
  •  ½ hrnku sušené třtinové šťávy (prodejny zdravé výživy)
  •  1 vejce
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 ½ hrnku hladké mouky
  •  ½ ČL sody
  •  ½ ČL prášku do pečiva
  •  ½ ČL soli
  •  1 – 1 ½ hrnku sekané čokolády, optimálně hořké, já jsem namíchla hořkou s mléčnou.

V robotu smíchejte máslo s oběma cukry, až se vše pěkně spojí, je to raz dva.

cookies s čokoládou

Pak vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Nakonec promíchejte mouku se solí, sodou a s práškem do pečiva a vmíchejte do krému. Pak už jen přidejte a vmíchejte čokoládu. Vzniklé těsto bude mastné, trochu lepivé.

Můžete teď dát celé těsto vychladit do lednice a pak tvořit koule na sušenky. Těsto ale dost ztuhne a potom by se s ním zase hůř pracovalo. Aby se sušenky optimálně upekly a z koule se roztekly do placky, která zůstane uvnitř žvýkavá, je potřeba, aby se do trouby dávaly vychlazené. Je proto lepší, když koule vytvoříte teď a pak se dají teprve chladit. Nacpat plech do lednice ovšem není snadné, já to nedám. Ale teď máme lednici venku, takže se vám kuličky krásně vychladí a ztuhnou i na balkóně (kam navíc zatím nevylezou naše kočky, takže je to i bezpečné).

Na plech dejte pečící papír. Na něj dávejte koule z těsta velikosti asi pingpongového míčku. Já jsem dávkovala těsto kleštěmi na nabírání zmrzliny, takže jedna koule byla jako jeden kopeček zmrzliny.

cookies s čokoládou

Na pečení musí být mezi koulemi hodně místa, takže na jeden velký plech jich dejte 9. Zatím, před chlazením je můžete dát nahusto na jeden plech a teprve vychladlé a ztuhlé koule rozdělit na plechy dva.

Nechejte chladit hodinu.

Rozehřejte troubu na horký vzduch na 170 °C. Dejte do trouby péct oba plechy najednou na 15 – 17 minut. Pokud nemáte horký vzduch, pečte postupně.

cookies s čokoládou

Po upečení nechejte cookies vychladnout, než se do nich pustíte.

cookies s čokoládou

cookies s čokoládou

cookies s čokoládou

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..