Už jsem pekla kde co a vyzkoušela opravdu spoustu věcí. I spoustu různých sušenek. Ale ještě nikdy jsem se nepustila do těch velkých, kulatých cookies, co jsou tvrdé na povrchu a žvýkavé uvnitř. Když jsme poprvé byli ve Starbucks kavárně, tak mi tam připadalo nejlepší úplně všechno, doteď to miluju. I když už sama vím, že jinde mají i mnohem lepší kafe, tak Starbucks je zkrátka to první, kde jsme něco podobného viděli. Nejrůznější druhy kdo ví čím vším ochucených káv. Když jsme si něco koupili, tak to bylo v ceně oběda, co bychom si tenkrát tak u nás v Čechách dali. A tím pádem jsme kolem sladkých muffinů a cookies, co tam měli, jen mlsně obcházeli. Takže i cookies jsou nostalgické vzpomínky. Teď už mě od prázdnin syn přemlouvá, ať je upeču. Konečně jsem doplnila zásoby a dokoupila mléčnou čokoládu, kterou tam on požaduje, protože hořká mu nechutná. Už nebylo zbytí.
Potřebujete:
- 120 g změklého másla
- ½ hrnku hnědého třtinového cukru krystalového
- ½ hrnku sušené třtinové šťávy (prodejny zdravé výživy)
- 1 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ½ hrnku hladké mouky
- ½ ČL sody
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 1 – 1 ½ hrnku sekané čokolády, optimálně hořké, já jsem namíchla hořkou s mléčnou.
V robotu smíchejte máslo s oběma cukry, až se vše pěkně spojí, je to raz dva.
Pak vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Nakonec promíchejte mouku se solí, sodou a s práškem do pečiva a vmíchejte do krému. Pak už jen přidejte a vmíchejte čokoládu. Vzniklé těsto bude mastné, trochu lepivé.
Můžete teď dát celé těsto vychladit do lednice a pak tvořit koule na sušenky. Těsto ale dost ztuhne a potom by se s ním zase hůř pracovalo. Aby se sušenky optimálně upekly a z koule se roztekly do placky, která zůstane uvnitř žvýkavá, je potřeba, aby se do trouby dávaly vychlazené. Je proto lepší, když koule vytvoříte teď a pak se dají teprve chladit. Nacpat plech do lednice ovšem není snadné, já to nedám. Ale teď máme lednici venku, takže se vám kuličky krásně vychladí a ztuhnou i na balkóně (kam navíc zatím nevylezou naše kočky, takže je to i bezpečné).
Na plech dejte pečící papír. Na něj dávejte koule z těsta velikosti asi pingpongového míčku. Já jsem dávkovala těsto kleštěmi na nabírání zmrzliny, takže jedna koule byla jako jeden kopeček zmrzliny.
Na pečení musí být mezi koulemi hodně místa, takže na jeden velký plech jich dejte 9. Zatím, před chlazením je můžete dát nahusto na jeden plech a teprve vychladlé a ztuhlé koule rozdělit na plechy dva.
Nechejte chladit hodinu.
Rozehřejte troubu na horký vzduch na 170 °C. Dejte do trouby péct oba plechy najednou na 15 – 17 minut. Pokud nemáte horký vzduch, pečte postupně.
Po upečení nechejte cookies vychladnout, než se do nich pustíte.