Já vím, zase cuketa. Ale tohle fakt zkuste. Na internetu je plno podobných receptů. Já jsem je vždycky zdárně a bez zájmu přehlížela, že tohle jako dělat nebudu. Ale pak jsem víceméně stejným způsobem připravovala květák. Ten nám jednak nám fakt moc chutnal a jednak mi zbylo obalivo. Takže jsem si řekla, že to přeci nevyhodím, když je v tom sýr a použila jsem směs na cuketu. Poprvé jsem dělala kolečka z asi 5 malých cuketek a normálně jsem všechno sama snědla, úplně bez uzardění. Chutná to podobně jako houbové řízky, opravdu. V obalu je totiž Gran Moravia nebo jiný podobný sýr a ten cuketě dá skvělou chuť. Podruhé už jsem zkusila cuketové hranolky.
Potřebujete:
- 1 starší housku
- ½ hrnku strouhaného sýru parmazánového typu
- ½ ČL soli
- ½ ČL granulovaného česneku
- ½ ČL sušených bylinek (tymián, oregano), není to ale nebytné, spíš podle chuti
- olivový olej
- malé cukety
Základem úspěchu je v tomto receptu obalovací směs. Na ni použijte asi 2 dny starou housku. Rozsekejte ji v mixéru na hrubší strouhanku, kterou pak dejte do trouby vyhřáté asi na 160 °C vysušit asi na 10 minut.
Pohlídejte si, abyste ji opravdu jen vysušili a nezačala vám zlátnout. Vyrobíte si vlastně takovou obdobu Panko strouhanky. Nechejte ji zchladnout, bude to raz dva. Celkem byste měli mát zhruba 1 hrnek strouhanky. Pak nastrouhejte na jemno tvrdý sýr a smíchejte jej se strouhankou. Osolte, přidejte česnek a třeba i půl ČL sušených bylinek.
Množství cuket se špatně odhaduje, záleží na jejich velikosti. Poprvé jsem celý 1 plech pokryla asi půlcentimetrovými kolečky z opravdu malých 5 cuketek. Podruhé jsem měla cukety větší, ale pořád mladé, takže nebylo třeba vykrajovat semínka. Nejdříve jsem je rozpůlila napříč a pak obě půlky rozkrájela, každou půlku jsem tedy nakrájela na šestiny až osminy, jak mi to zrovna vyšlo.
Nakrájené cukety pokapejte trochu olejem a rukama je v něm rovnoměrně namočte, aby byly všechny mastné. Kdyžtak trošku oleje přikápněte, ale opravdu není třeba moc. Mastné kousky cuket obalte v ochucené strouhance a pokládejte na plech.
Troubu si rozehřejte asi na 180 °C. Dejte obalené cukety péct na asi 30 minut. Je potřeba, aby strouhanka na krajích už zlátla. Vyndejte a hned podávejte.
Po zchladnutí hranolky zvlhnou a změknou a už to není ono. Můžete je namáčet v ochucené majonéze nebo zakysané smetaně či mixu obojího, jak to často dělám já. Zkuste ale jakýkoli dip, co vám chutná.