Muhammara je papriková pasta s mletými vlašskými ořechy. Je součástí syrské kuchyně a podle wikipedie pochází z Aleppa. Já jsem ji poprvé ochutnala v restauraci a od té doby ještě několikrát. Nemůžu se jí nabažit, podobně jako hummus z cizrny je i muhammara pasta těžce návyková. Vynikající právě jako předkrm, ale pokud sestavujete orientální jídelníček pro hosty, může se pak přijídat i k ostatním pokrmům. Chuťově je naprosto nedostižná. Nevím, jak přesně ji připravují v restauraci (nejspíš dosti tradičně), ale hledala jsem a hledala, až jsem několik receptů našla. Zvolila jsem z důvodů časové tísně ten nejrychlejší, tedy s využitím pečených paprik sterilovaných. Jinak se papriky pečou před přípravou.
Jediné úskalí této přípravy ze sterilovaných paprik je, že jsou papriky již okyselené, je tedy dobré pastu okyselit méně a případně pak přidat podle chuti. To jsem si nějak neuvědomila, takže pasta byla trošku kyselejší než v restauraci. Ale to jsem věděla já, protože jsem věděla, jak má chutnat. Pasta všem ostatním moc chutnala. Takže okyselujte postupně.
V receptu má kyselou chuť dodat melasa ze šťávy z granátových jablek, někdy se nazývá sirupem. Tu nemám, ale nahrazují ji balsamico octem, což jsem udělala i já.
Potřebujete:
- 1 velkou sklenici sterilovaných pečených paprik (cca 5 kusů)
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1/3 hrnku strouhanky, ideálně panko (zde), nebo strouhanky z bílého toustového chleba, můžete jej nasekat v robotu, je lepší, když nebude úplně najemno
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL mleté papriky, pokud máte uzenou, dejte ji
- ½ ČL chilli nebo podle chuti, méně i více
- 2 ČL balsamico octa nebo melasy z granátových jablek, začněte menším množstvím a upravte podle chuti
- 1 ČL mletého římského kmínu ( není uvedeno ve všech receptech, takže podle chuti)
- sůl, pepř dle chuti
A co teď. Dejte všechny ingredience do robotu a rozmixujte na kaši :-).
Je toho dost, ale nebojte se, že byste to nezvládli sníst. Můžete uchovat v lednici asi 3 dny. Někdo i zmrazil zbytek, co jsem se dočetla. Ale to jsem zatím neměla možnost vyzkoušet.
V restauraci k předkrmům podávají tenké placky, doma je nahrazuji pšeničnými tortilla plackami nakrájenými na dílky a v pohodě obstojí.