Jsou výborné jako příloha k masu, jen tak samotné nebo jako základ salátu. Já jsem tentokrát použila grilované cukety k masu a do salátu. Před vlastním grilováním jsem je marinovala v olivovém oleji s bylinkami a Balsamico octem.
Opět uvádím množství potřebné pro 2 osoby a to jako příloha k masu a zbytek na salát pro 1 osobu, takže příloha sama o sobě by asi pro 3 mírné žravce byla.
Potřebujete:
- 3 menší, mladé cukety
- velká hrst sekaných bylin – oregano, tymián, petrželka, estragon, zkrátka, co máte a co vám chutná
- trochu česneku, já jsem tentokrát pro snadnější distribuci po nakrájených cuketách použila granulovaný
- ¼ hrnku olivového olej
- ¼ hrnku balsamico octa
- sůl, pepř
Cukety omyjte a nakrájejte podélně na plátky silné maximálně 0, 5 cm. Rozložte si je na vál ap osolte a opepřete. Pak je posypte jemně granulovaným česnekem a sekanými bylinami.
Otočte plátky a to samé udělejte z druhé strany. V misce smíchejte olej s octem. Cuketové plátky přendejte do pevného sáčku a nalijte za nimi zálivku. Vše důkladně promněte a promíchejte, dejte marinovat do lednice na několik hodin. Záleží na tom, kolik času máte, já jsem marinovala asi 3 hodiny.
Cukety pak vyndejte okapané na talíř a na grilu z obou stran grilujte tak dlouho, až jsou měkké a opečené. Chvíli to trvá, tak 10 minut celkem určitě, ale záleží na vašem grilu, takže se řiďte stavem cuket.
Po ugrilování ještě podle potřeby dosolte, zakápněte balsamico octem a lehce posypte strouhaným sýrem parmazánového typu.
Pokud nesníte všechny cukety ke grilovačce, připravte si z nich výborný salát.
Potřebujete:
- grilované cukety
- sýr typu Feta
- sůl, pepř
- hrst rukoly, podle množství cuket modifikujte i množství rukoly
- trošku olivového oleje a případně citrónovou šťávu nebo Balsamico podle chuti
- 1 na kostičky nakrájené rajče, pokud máte, není vyloženě nutné, ale dobře se do salátu hodí
Už je vám určitě jasné, co s tím. Cukety pokrájejte na kousky, posypte nadrobeným sýrem a natrhanou rukolou, dochuťte podle potřeby. Přidejte rajče a promíchejte.
Máte hotovo.