Osvěžující cizrnový salát můžete mít jako lehké letní hlavní jídlo nebo jako přílohu ke grilovanému masu. Máte jej hotový raz dva a můžete si jej připravit dopředu a nechat v lednici odležet do druhého dne. Zejména pokud chystáte nějakou letní grilovačku s přáteli, je tento salát výborná volba a přípravou den předem si ušetříte čas, až budete na poslední chvíli chystat ostatní nezbytnosti.
Recept je velmi jednoduchý, zejména pokud pracujete se sterilovanou cizrnou. Tu mám já osobně velmi ráda a stále mám ve spíži bohaté zásoby. Jednak ujíždím na hummusu, to je taková moje úchylka, jak už jsem tu někde psala. A jednak je rychle po ruce i pro ostatní recepty. Pokud chodíte do práce, tak zrovna nemáte nadbytek volného času na běžné vaření luštěnin. Cizrna ve skle je skvělá volba.
Já jsem se pro svůj salát významně inspirovala u Jamieho Olivera. Ten nikdy nezklame. Jeho recept jsem však upravila dle svých zásob a hlavně jsem vynechala rajčata, která v syrovém stavu můj muž nejí.
Cílem bylo připravit salát jako přílohu ke grilovačce pro 6 lidí, tak jsem tomu přizpůsobila množství a cizrnový salát dělal ze 2 konzerv po 400 g.
Potřebujete:
- konzervovanou cizrnu 2 x 400 g, pokud oplýváte časem a budete si ji vařit, tak použijte také zhruba 600 – 800 g vařené
- 1 – 2 červené chilli papričky nasekané najemno, množství dejte podle toho, kolik snesete a taky podle pálivosti vašich papriček, může se dost lišit
- hrst sekané máty
- hrst sekané petrželky
- 2 PL bazalkového pesta nebo 2 hrsti sekané bazalky
- 1 propasírovaný stroužek česneku
- 2 PL olivového oleje (extra panenského)
- 100 g nadrobeného sýru typu Feta
- podle chuti sůl, pepř a citrónovou nebo limetkovou šťávu
V míse smíchejte všechny ingredience a nakonec podle potřeby dosolte, okyselte citrónovou šťávou, opepřete.
Dejte vychladit do lednice.