Recept mám od kamarádky, ale jde prý o lehce upravený recept z kuchařky Romana Vaňka. Loupáky jsou opravdu vynikající, chutnají přesně tak, jak mají, jak je máme rádi.
Potřebujete:
- 230 ml vlažného mléka
- 0,5 kg hladké mouky
- 50 g cukru
- 50 g sádla
- kostka čerstvého droždí nebo sušené droždí na 0,5 kg mouky
- 1 rozšlehané vejce, půlku si odlijte na potření, do něj pak můžete přidat kapku mléka
- 1 čl soli
- mák na posypání
V míse nebo nádobě robota smíchejte cukr s moukou. Navrchu udělejte důlek a nelijte do něj mléko a rozdrobte droždí. Jako v mističce lehce promíchejte s malým množstvím okolní mouky a nechte chvíli přikryté odpočívat. Když začne kvásek pracovat, přidejte sádlo, vejce a sůl. Zpracovávejte v robotu asi 10 minut, až je těsto pěkně hladké. Nechte v teple kynout asi hodinu. Pak rozdělte na 2 bochánky a nechte asi půl hodiny odpočívat.
Potom bochánky rozválejte na kruh tloušťky 0,5 cm a každý kruh rozdělte na 6 dílů (trojúhelníků). Ty pak od široké strany srolujte, špičku přimáčkněte k podkladu, celý rohlík pak tvarujte do podkovy a dávejte rovnou na pečící papír nebo pečící fólii na plech a celý ještě trochu přitlačte k plechu. Přikryjte lehce fólií a nechte kynout. Měla jsem na plechu všech 12 loupáků a tak tak to vyšlo, po upečení se dotýkaly jen lehce. Po nakynutí je potřete vajíčkem a posypte mákem.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 20 minut.