Zamíchám a nechám chvilku stát (zrát) asi půl hodiny. Pak přidám 18 – 20 g soli. Hnětu (stroj hněte) asi 5 – 8 minut. Těsto je poměrně vlhké. Vyvrhnu jej na pomoučený vál a několikrát překládám. Pak těsto dám do krabice s víkem vymazané olejem (vynikající metoda dle Maškrtnice). Podle návodu v originálním receptu po půlhodině vždy těsto překládám. Chytnu na kraji, vytáhnu, přeložím. Těsto během kynutí postupně mění konzistenci, stává se nadýchanějším. Celý proces trvá asi 2 hodiny, podle teploty v místnosti, ale důležité je, aby těsto kynulo v teple. Takže pokud máte v místnosti nižší teplotu, dejte těsto na teplé místo. Já to dělám tak, že pokud netopíme, dávám kynout do trouby, kde nastavím program ohřívání a teplotu kolem 30 – 35 stupňů. Nechám topit třeba půl hodiny, pak to vypnu nebo ne, jak si vzpomenu. Pokud v létě hřeje sluníčko, je to jednodušší.
2 Comments
Zdeni, prosím ťa, asi koľko dávaš vody do cesta na to množstvo múky, ktoré uvádzaš v recepte? Som kváskový začiatočník.:) Ďakujem. D.
Ahoj Danko, teď jsem teprve s hrůzou zjistila, že mi to v receptu chybí. Tak ti moc děkuji za dotaz 😊, musím si recept opravit. Do těsta přidávám s udaným množstvím kvásku a mouky 400 ml vody.
Díky ti a krásný den. Zdena