Měla jsem v lednici zbytek vařených brambor a dýňové pyré. Přemýšlela jsem, co k večeři, aby ji syn nekomentoval slovy, jestli to jídlo není až moc zdravé.
Nakonec jsem zkusila tento koláč z bramborového těsta se spoustou dobré náplně, nebylo to až tak těžké, je to jen další variace ala quiche.
Na těsto potřebujete:
- 250 g uvařených brambor
- 150 g mouky, použila jsem celozrnnou špaldovou, je to moje oblíbená
- 1 vejce
- špetka soli
Udělejte těsto, pokud lepí nebo je suché přidejte trochu mouky nebo vody. Natlačte do koláčové formy, měla jsem větší, kolem 30 cm v průměru. Propíchejte vidličkou.
Rozpalte troubu na 200 °C.
Na náplň potřebujete:
- malou skleničku domácího kečupu nebo dobrý kupovaný
- 1 balení ricotty (250 g), může jistě být i nějaký čerstvý sýr nebo tučný tvaroh v kostce
- 3 vejce
- 4 PL dýňového pyré
- 100 – 150 g strouhaného sýru dle vaší volby
- bylinky, použila jsem asi hrst bazalky, ale je to na vás, co máte rádi
- malá miska špenátu, měla jsem rozmražený sekaný špenát, vymačkaný
- podle preferencí a oblíbenosti asi půlku dobré klobásky nebo anglickou slaninu či uzené tofu nakrájené na kostičky
- sůl, pepř
U tohoto koláče jsem nepředpékala těsto ve formě, neměla jsem čas. Těsto se ale krásně upeklo a nebylo vlhké.
Těsto ve formě potřete kečupem.
V míse smíchejte ricottu, dýňové pyré, vejce, bazalku, sůl, pepř. Směs nalijte na těsto, poklaďte vyždímaným špenátem. Kolečka klobásky jsem zapíchala do náplně. Vše posypte sýrem a dejte do rozpálené trouby.
Pečte 40 – 45 minut. Po upečení nechte chvíli chladnout.
Koláč byl moc dobrý, všichni si pochutnali. Ani nezbylo do krabičky na oběd :-).